Placuszki z ricotty (i borówek)

Placuszki z ricotty (i borówek)

Zdjęcie - Placuszki z ricotty (i borówek) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Coś w sam raz na wakacyjnie śniadanie. Lekkie niczym piórko placuszki z ricottą. Do moich dodałam borówki, możecie je zastąpić jagodami, albo w ogóle z nich zrezygnować i skupić się np. na owocowym sosie, jako dodatku.

Zdjęcie - Placuszki z ricotty (i borówek) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moim drugim dodatkiem jest sos właśnie- połączenie jogurtu greckiego i ricotty, osłodzony (do wyboru) cukrem z wanilią lub miodem.

Zdjęcie - Placuszki z ricotty (i borówek) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z proporcji uzyskacie ok. 15 placuszków.

Zdjęcie - Placuszki z ricotty (i borówek) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

I na koniec, boróweczka :)

Zdjęcie - Placuszki z ricotty (i borówek) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Placuszki z ricotty (i borówek) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Żółtka połącz z ricottą (150 g). Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i maślankę. Wymieszaj. Delikatnie dodaj białka, połącz. Dodaj owoce.

Ciasto na placuszki nakładaj łyżką na teflonową patelnię. Można je smażyć nawet bez tłuszczu, lub dosłownie na kropelce oleju, rozsmarowanej ręcznikiem papierowym po powierzchni dna patelni.

Smaż na lekko brązowy kolor, z obu stron.

Sos: jogurt wymieszaj z jogurtem, dosłódź cukrem z wanilią (ok. łyżeczki) lub miodem.

Kategorie przepisów