Placuszki z ricotty (i borówek)
Coś w sam raz na wakacyjnie śniadanie. Lekkie niczym piórko placuszki z ricottą. Do moich dodałam borówki, możecie je zastąpić jagodami, albo w ogóle z nich zrezygnować i skupić się np. na owocowym sosie, jako dodatku.
Moim drugim dodatkiem jest sos właśnie- połączenie jogurtu greckiego i ricotty, osłodzony (do wyboru) cukrem z wanilią lub miodem.
Z proporcji uzyskacie ok. 15 placuszków.
I na koniec, boróweczka :)
Składniki- ricotta - 150 g (w sumie potrzeba całego opakowania 250 g, na placuszki i sos)
- mąka pszenna - 3 czubate łyżki
- maślanka - 3 łyżki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- sól - duża szczypta
- jajko - 2 szt
- sos
- jogurt grecki - 1/3 szklanki
- ricotta - 100 g (reszta opakowania)
- cukier waniliowy - 1 łyżka
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Żółtka połącz z ricottą (150 g). Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i maślankę. Wymieszaj. Delikatnie dodaj białka, połącz. Dodaj owoce.
Ciasto na placuszki nakładaj łyżką na teflonową patelnię. Można je smażyć nawet bez tłuszczu, lub dosłownie na kropelce oleju, rozsmarowanej ręcznikiem papierowym po powierzchni dna patelni.
Smaż na lekko brązowy kolor, z obu stron.
Sos: jogurt wymieszaj z jogurtem, dosłódź cukrem z wanilią (ok. łyżeczki) lub miodem.