Placuszki z jabłkami
Jesień pachnie jabłkami. A najprzyjemniej o poranku, kiedy prosto z patelni jeść możemy te super proste i super pyszne placuszki. Tak już się u nas w domu przyjęło, że w weekend, gdy mamy z rana trochę więcej czasu, zwykle na śniadanie jemy właśnie przeróżne pankejksy (na blogu stworzyłam nawet osobny „rozdział” im poświęcony, TU znajdziecie LINK).
Placuszki z jabłkami są delikatne i wilgotne, mogę być podawane z odrobiną cukru pudru (najlepiej zmieszanego ze szczyptą cynamonu) lub z miodem czy syropem klonowym (moim ulubionym!).
Z podanych proporcji usmażycie ok. 12 szt placuszków.
Składniki:- jajko - 1 szt
- mąka pszenna - 1 szklanka
- mleko - 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- sól - 1/4 łyżeczki
- jabłko - 1 szt
- olej - do smażenie, ok. 3 łyżki
- miód, syrop klonowy, owoce - do podania, opcjonalnie
W misce połącz jajko z mlekiem, dodaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj, by nie było grudek.
Jabłko ze skórką zetrzyj na grubych oczkach tarki. Dodaj do ciasta.
na patelni (teflonowej) rozgrzej łyżkę oleju, nakładaj łyżką porcje ciasta, smaż na złoto z obu stron.