Placuszki z jabłkami

Zdjęcie - Placuszki z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jesień pachnie jabłkami. A najprzyjemniej o poranku, kiedy prosto z patelni jeść możemy te super proste i super pyszne placuszki. Tak już się u nas w domu przyjęło, że w weekend, gdy mamy z rana trochę więcej czasu, zwykle na śniadanie jemy właśnie przeróżne pankejksy (na blogu stworzyłam nawet osobny „rozdział” im poświęcony, TU znajdziecie LINK).

Zdjęcie - Placuszki z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Placuszki z jabłkami są delikatne i wilgotne, mogę być podawane z odrobiną cukru pudru (najlepiej zmieszanego ze szczyptą cynamonu) lub z miodem czy syropem klonowym (moim ulubionym!).

Zdjęcie - Placuszki z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji usmażycie ok. 12 szt placuszków.

Zdjęcie - Placuszki z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • jajko - 1 szt
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • mleko - 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • jabłko - 1 szt
  • olej - do smażenie, ok. 3 łyżki
  • miód, syrop klonowy, owoce - do podania, opcjonalnie
Przygotowanie:

W misce połącz jajko z mlekiem, dodaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj, by nie było grudek.

Jabłko ze skórką zetrzyj na grubych oczkach tarki. Dodaj do ciasta.

na patelni (teflonowej) rozgrzej łyżkę oleju, nakładaj łyżką porcje ciasta, smaż na złoto z obu stron.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy