Placuszki z jabłkami

Placuszki z jabłkami

Zdjęcie - Placuszki z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Placuszki z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tydzień rozpoczynamy na słodko, bo placuszkami z jabłkami. Takie placuszki (zwykle drożdżowe) to smak mojego dzieciństwa, te są jednak od nich szybsze w przygotowaniu, z powodzeniem możecie przygotować je więc nawet na śniadanie.

Zdjęcie - Placuszki z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Placuszki z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość dodawanej do ciasta mąki zależeć będzie od wielkości i soczystości użytych jabłek, możliwe więc, że będziecie musieli dodać łyżkę mąki więcej lub lekko rozrzedzić ciasto na przykład łyżką mleka.

Zdjęcie - Placuszki z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Placuszki z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto doprawić możecie dodatkowo cynamonem lub mielonymi goździkami, jak postawiłam jednak na wersję „naturalną”, podaną z kleksem jogurtu naturalnego i odrobiną syropu klonowego.

Zdjęcie - Placuszki z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Placuszki z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji uzyskacie ok. 10 placków.

Zdjęcie - Placuszki z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Umyte jabłka (razem ze skórką) zetrzyj na dużych oczkach tarki.

Dodaj jajka i jogurt, wymieszaj.

Dodaj suche składniki: mąkę, sól i proszek do pieczenia. Połącz.

Gotowe ciasto nakładaj łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem, smaż na złoto z obu stron.

Podawaj wg. uznania z jogurtem naturalnym, syropem klonowym, miodem ...

Kategorie przepisów