Placuszki z jabłkami
Tydzień rozpoczynamy na słodko, bo placuszkami z jabłkami. Takie placuszki (zwykle drożdżowe) to smak mojego dzieciństwa, te są jednak od nich szybsze w przygotowaniu, z powodzeniem możecie przygotować je więc nawet na śniadanie.
Ilość dodawanej do ciasta mąki zależeć będzie od wielkości i soczystości użytych jabłek, możliwe więc, że będziecie musieli dodać łyżkę mąki więcej lub lekko rozrzedzić ciasto na przykład łyżką mleka.
Ciasto doprawić możecie dodatkowo cynamonem lub mielonymi goździkami, jak postawiłam jednak na wersję „naturalną”, podaną z kleksem jogurtu naturalnego i odrobiną syropu klonowego.
Z podanych proporcji uzyskacie ok. 10 placków.
Składniki- jabłko - 2 szt
- jajko - 2 szt
- jogurt naturalny - 2 łyżki + do podania
- sól - 1/4 łyżeczki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- mąką pszenna - 1 szklanka
- olej - do smażenia
Umyte jabłka (razem ze skórką) zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Dodaj jajka i jogurt, wymieszaj.
Dodaj suche składniki: mąkę, sól i proszek do pieczenia. Połącz.
Gotowe ciasto nakładaj łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem, smaż na złoto z obu stron.
Podawaj wg. uznania z jogurtem naturalnym, syropem klonowym, miodem ...