Placuszki z gruszkami
Zwykle do porannych placuszków dodaję jabłka, wczoraj jednak mnie olśniło i do śniadaniowych pankejksów użyłam gruszek. Wyszły naprawdę pyszne, w sam raz na grudniowy, rozgrzewający posiłek!
Nie bawię się w obieranie owoców, moim zdaniem lekko twardawa skórka gruszki tylko dodaje charakteru placuszkom.
Podaję je, tak jak te z jabłkami, oprószone cukrem pudrem i cynamonem. Koniecznie!
Proporcje na ok. 12 szt
Placuszki z gruszkami Składniki
- jajko - 2 szt
- gruszki - 2 szt
- mleko - 1 szklanka
- mąka pszenna - ok. 1,5 szklanki
- sól - 1/4 łyżeczki
- proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
- olej - do smażenia
W misce wymieszaj jajka z mlekiem, dodaj mąkę, sól i proszek, dokładnie połącz, aby powstało dość gęste ciasto. W razie konieczności dodaj dodatkowe 1-2 łyżki mąki.
Umyte twarde gruszki zetrzyj na dużych oczkach tarki, połącz z ciastem.
Masę zmaż na rozgrzanym oleju, na złoto z obu stron. Podawaj ciepłe z cukrem pudrem, oprószone cynamonem.