Placuszki z dynią, jarmużem i soczewicą
![Placuszki z dynią, jarmużem i soczewicą](/obrazek/duze/placuszki-z-dynia-jarmuzem-i-soczewica-476714.jpeg)
![Zdjęcie: Placuszki z dynią, jarmużem i soczewicą Zdjęcie - Placuszki z dynią, jarmużem i soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/476714.jpeg)
Składniki:
1/2 dyni hokkaido lub piżmowej (może być też batat czyli słodki ziemniak )
2 jaja "0"
2 liście jarmużu
1/2 papryczki chili
1/2 szklanki czarnej soczewicy Bio Planet
2 łyżki mąki gryczanej lub orkiszoej typ 1100
imbir świeży ok.1 cm
sól (płaska łyżeczka)
1 łyżeczka kminu rzymskiego
olej do smażenia ok. 50 ml
Dodatki: cytryna, sałatka z jarmużu skropiona sokiem z cytryny, olejem rzepakowym i octem jabłkowym
Przygotowanie:
Jarmuż myjemy i siekamy drobno. Dynię obieramy i ścieramy na dużych oczkach wraz z imbirem. Siekamy drobno czosnek, papryczkę i resztę przypraw, wbijamy jaja, dodajemy mąkę i mieszamy. Na rozgrzanej na średnim ogniu patelni wlewamy olej do smażenia i nakładamy łyżką porcję masy. Smażymy na rumiano z każdej strony. Po upieczeniu odsączamy na papierowym ręczniczku. Podajemy z sałatką z jarmużu lun polewamy ulubionym sosem.
![Zdjęcie: Placuszki z dynią, jarmużem i soczewicą Zdjęcie - Placuszki z dynią, jarmużem i soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/476713.jpeg)