Placuszki z dynią, jarmużem i soczewicą
Lekko pikantne placuszki z dyni, jarmużu i czarnej soczewicy beluga Bio Planet. Świetnie smakują skropione sokiem z cytryny ale sos z tahiny lub jogurtu z czosnkiem będzie genialny! U mnie wyszło 9 sztuk.
Składniki:
1/2 dyni hokkaido lub piżmowej (może być też batat czyli słodki ziemniak )
2 jaja "0"
2 liście jarmużu
1/2 papryczki chili
1/2 szklanki czarnej soczewicy Bio Planet
2 łyżki mąki gryczanej lub orkiszoej typ 1100
imbir świeży ok.1 cm
sól (płaska łyżeczka)
1 łyżeczka kminu rzymskiego
olej do smażenia ok. 50 ml
Dodatki: cytryna, sałatka z jarmużu skropiona sokiem z cytryny, olejem rzepakowym i octem jabłkowym
Przygotowanie:
Jarmuż myjemy i siekamy drobno. Dynię obieramy i ścieramy na dużych oczkach wraz z imbirem. Siekamy drobno czosnek, papryczkę i resztę przypraw, wbijamy jaja, dodajemy mąkę i mieszamy. Na rozgrzanej na średnim ogniu patelni wlewamy olej do smażenia i nakładamy łyżką porcję masy. Smażymy na rumiano z każdej strony. Po upieczeniu odsączamy na papierowym ręczniczku. Podajemy z sałatką z jarmużu lun polewamy ulubionym sosem.