Placuszki twarogowe z musem malinowym

Placuszki twarogowe z musem malinowym

 

Zdjęcie - PLACUSZKI TWAROGOWE Z MUSEM MALINOWYM (COTTAGE CHEESE PANCAKES WITH RASPBERRY MOUSSE) - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiplacuszki twarogowe z musem malinowym

 

Delikatne, puszyste i szybkie placuszki twarogowe z musem malinowym, idealne na śniadanie czy obiad, polecam!


Źródło: link

Składniki na placuszki twarogowe z musem malinowym:

Ciasto:

  • 250 g twarogu
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • cukier wanilinowy
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia

Mus malinowy:

  • 300 g malin - mogą być mrożone
  • około 1/4 szklani wody (60 ml)
  • cukier wanilinowy
  • sok z cytryny lub limonki

 

 

Przygotowanie placuszków twarogowych z musem malinowym:

Do miski włożyć twaróg i rozgnieść widelcem. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Masę z żółtek dodać do twarogu i wymieszać razem. Następnie dodać przesianą mąkę i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i dodać do masy twarogowej. Wszystkie składniki połączyć delikatnie mieszając łyżką.

Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oleju, nakładać porcje ciasta po 2 łyżki formując kształt placka. Zmniejszyć ogień do minimum. Smażyć z każdej strony na złoty kolor po 2 minuty. Każdy placek odsączyć na papierowym ręczniku.

Przygotować mus malinowy. Maliny oczyścić, umyć, przełożyć do rondla, wlać wodę, sok z cytryny lub limonki, wsypać cukier wanilinowy. Całość wymieszać, gotować do momentu aż maliny się rozgotują, a cukier rozpuści. Sos przelać przez gęste sito, przetrzeć i ostudzić. Placuszki twarogowe polać musem malinowym i podawać.

Smacznego!

 

Zapraszam również na: Racuchy bez drożdży na maślance

 

PLACUSZKI TWAROGOWE Z MUSEM MALINOWYM (COTTAGE CHEESE PANCAKES WITH RASPBERRY MOUSSE)PLACUSZKI TWAROGOWE Z MUSEM MALINOWYM (COTTAGE CHEESE PANCAKES WITH RASPBERRY MOUSSE)

 

 

Kategorie przepisów