Placuszki jogurtowe z jagodami

Placuszki jogurtowe z jagodami
Zdjęcie - Placuszki jogurtowe z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Placuszki jogurtowe z jagodami to kolejny przepis na wykorzystanie super zdrowych, czarnych jagódek. Koniecznie do przygotowania w sezonie jagodowym. Bardzo proste i super smaczne, puszyste i bardzo mięciutkie. Dobry pomysł na leniwe śniadanie, podwieczorek lub słodki obiad. U nas cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem. Posmakują nie tylko dzieciom!

Składniki:
Zdjęcie - Placuszki jogurtowe z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami250 g jogurtu greckiego
2 jajka L
2 łyżki oleju lub masła
1-2 łyżki cukru/ksylitolu
200 g mąki orkiszowej jasnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 lyżeczka sody
dodatkowo:
1 kubek jagód
cukier puder do posypania
jogurt

Wykonanie:
  • odmierzyć mąkę i wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia. Połączyć z resztą składników mieszając mikserem do uzyskania jednolitej masy. Odstawić na 10-20 minut do napuszenia
  • wykładać ciasto na rozgrzaną patelnię delikatnie posmarowaną olejem licząc po 1 łyżce na placuszek. Smażyłam po 4 placki równocześnie. Gdy placuszki urosną rozsypać na cieście jagody i obrócić na drugą stronę, następnie dopiekać do zrumienienia. Smażyć na wolnym ogniu do wykończenia składników
  • podawać posypane cukrem pudrem z dodatkiem jogurtu i resztą jagód
SMACZNEGO

Zdjęcie - Placuszki jogurtowe z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów