Placki z cukinii z sosem koperkowym
Placki z cukinii idealnie sprawdzą się na obiad w gorące dni, kiedy nikt nie ma ochoty na syte dania mięsne. Wychodzą złociste i pysznie chrupiące. Smakują najlepiej w połączeniu z lekkim sosem koperkowym. Zapewniam Was, że każdy domownik z pewnością je polubi i staną się jednym z częstych obiadów.
Składniki
Przygotowanie
Placki
Cebulę i ziemniaka obieramy ze skórki, a cukinię dokładnie myjemy. Ziemniaka ścieramy na tarle o małych oczkach i odciskamy z nadmiaru wody. Cukinię ścieramy na tarle o dużych oczkach lekko solimy, pozostawiamy na ok. 10 minut i odciskamy soki. Cebulę miksujemy z czosnkiem lub bardzo drobno siekamy. Wszystkie warzywa wrzucamy do miski. Dodajemy jajko, mąkę oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. Placki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Sos
Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i mieszamy.
Z podanych składników wychodzi 12 placuszków.
Smacznego !
Składniki
- olej rzepakowy do smażenia
- 1 cukinia
- 1/2 małej cebuli
- 1 ziemniak (125g)
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- 1 ząbek czosnku
- szczypta ziół prowansalskich
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
Przygotowanie
Placki
Cebulę i ziemniaka obieramy ze skórki, a cukinię dokładnie myjemy. Ziemniaka ścieramy na tarle o małych oczkach i odciskamy z nadmiaru wody. Cukinię ścieramy na tarle o dużych oczkach lekko solimy, pozostawiamy na ok. 10 minut i odciskamy soki. Cebulę miksujemy z czosnkiem lub bardzo drobno siekamy. Wszystkie warzywa wrzucamy do miski. Dodajemy jajko, mąkę oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. Placki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Sos
Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i mieszamy.
Z podanych składników wychodzi 12 placuszków.
Smacznego !