Placki z cukinii z piekarnika

Placki z cukinii z piekarnika
Po prostu placki z cukinii. Smaczne. Tym razem nie smażone, tylko upieczone w piekarniku, więc bez tłuszczu. Można je podać z dowolnym sosem na bazie jogurtu, ciepłe lub zimne. Każda wersja smaczna. Polecam!

inspiracją był przepis z tej strony


Zdjęcie - Placki z cukinii z piekarnika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


składniki
2 średnie zielone cukinie (ok 300 g po odciśnięciu)
60 g tartego parmezanu
2 ząbki czosnku, starte
1/4 łyżeczki papryki w płatkach
1 duże jajko
duża garść koperku
sól
świeżo zmielony czarny pieprz do smaku


przygotowanie
Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Umieść startą cukinię w misce. Dodać trochę soli i delikatnie przemieszać, odstawić co najmniej na godzinę, aż cukinia puści sok. Bardzo dobrze odcisnąć, można przez ściereczkę.

W dużej misce wymieszać cukinię, czosnek, paprykę w płatkach, parmezan, koperek i jajko. Doprawić pieprzem do smaku. Jeżeli masa wyda nam się za sucha, dodać jeszcze jedno jajko. Głęboką blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę podzielić na 6 równych części, przenosić łyżką na blachę. Spłaszczyć, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C. Piec 35 - 40 minut.

Podawać ciepłe, lub w temperaturze pokojowej jako np przystawkę. Smacznego!


Zdjęcie - Placki z cukinii z piekarnika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Placki z cukinii z piekarnika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Placki z cukinii z piekarnika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Placki z cukinii z piekarnika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Placki z cukinii z piekarnika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Placki z cukinii z piekarnika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów