Placki z batatów
Jeśli jeszcze nie jesteś przekonana do batatów, to być może ten przepis Cię skusi.
Wielu ludzi narzeka na zbyt słodki ich smak i trudność w doprawieniu.
Choć i ja początkowo nie byłam ich fanką, to jednak teraz zdecydowanie uwielbiam bataty w takiej właśnie odsłonie.
Forma placków ziemniaczanych bardzo mi i mojej rodzinie odpowiada, a lekko słodkawy smak dodaje tutaj fajnego dopełnienia.
W każdym razie serdecznie zapraszam do zapoznania się z przepisem i bardzo zachęcam do wypróbowania.
Mój ostatni przepis na bataty to łosoś z batatami, jednak dzisiejszy przepis zdecydowanie bardziej mi smakuje.
Porcji: 4
Składniki:
4 większe bataty
1 duża cebula
2 jajka
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Obierz bataty i zetrzyj na tartce o grubych oczkach (jak ser żółty). Starte ziemniaki przełóż do durszlaka, a pod nim połóż miskę, posól je dokładnie i zacznij rękoma wyciskać z nich wodę, która przez durszlak zbierze się właśnie w misce.
- Obierz i drobno pokrój cebulę, czosnek przeciśnij przez praskę.
- Do batatów dodaj cebulę, czosnek jajka i dokładnie wymieszaj.
- Delikatnie zacznij wylewać wodę z miski, a na dnie zobaczysz zebraną skrobie. I ją właśnie dodaj do batatów.
- Na głębokiej patelni rozgrzej olej (powinno go być około 1 cm -1,5 cm, wtedy placki będą chrupiące)
- Smaż na złoty kolor z obu stron na średnim gazie.
- Spróbuj jednego gotowego placuszki i oceń czy jest wystarczająco dosolony. U mnie placuszki były lekko słone, pieprzne i lekko słodkie. Także dopraw według swoich preferencji.
- Odsączaj z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami, może to być grillowany kurczak z pomidorem .