Placki cukiniowe

Placki cukiniowe
Robiłam je wiele razy, a o dziwo przepis się jeszcze nie pojawił tutaj. Są świetną alternatywą dla placków ziemniaczanych. Zdjęcie z ostatniego sezonu letniego, więc trochę czekało na publikację ;) Koniecznie spróbujcie. Myślę, że jak upieczecie zamiast smażyć to też wyjdzie fajnie :). Inny pomysł na placki z cukinią tutaj. Zdjęcie - Placki cukiniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Placki cukiniowe
Składniki:
- 2 szklanki startej na grubych oczkach cukinii - 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej - 2 jajka - 4 łyżki greckiego jogurtu naturalnego - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - sól, pieprz do smaku, bazylia suszona, papryka słodka, ostra - olej rzepakowy do smażenia
Startą cukinię posól i odczekaj, aż puści wodę. Odsącz z wody. Połącz wszystkie pozostałe składniki ze sobą, dodaj cukinię i dokładnie wymieszaj. Na patelnię wrzuć kilka łyżek oleju, rozgrzej go i ułóż na patelni placki (po 2 łyżki na jeden). Smaż z obu stron na złocisto, ok. 3-5 minut z każdej strony.


Kategorie przepisów