Placki colcannon

Placki colcannon
Zdjęcie - Placki colcannon - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 40
  • Czas przygotowania: 10minuty
  • Czas gotowania: 30minuty

Jeśli pamiętacie colcannon polecam dzisiaj pyszne kotlety. Jest to nic innego jak ta sama ziemniaczana masa z młodą kapustą uformowana w kotlety/placki i usmażona na tłuszczu. Smak dania nieco zmieniony ale w dalszym ciągu pyszny. Doskonale smakuje z sosem czosnkowym.

Składniki Instrukcje

Kapustę poszatkować. Na głębokiej patelni rozgrzać 50 g masła, wrzucić poszatkowaną kapustę, posolić, chwilę przesmażyć. Dodać kilka łyżek wody i dusić 5 min.

Ziemniaki ugotować, gorące stłuc, dodać resztę masła, kapustę, mleko, koperek. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Do zimnej masy dodać jajko, wymieszać. Nabierać ręką niewielką ilość masy i formować płaskie kotlety. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu kilka minut z każdej strony.

Smacznego:)

Zdjęcie - Placki colcannon - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów