Placek z wiśniami
Wariacja na temat szarlotki...
Jak pierwszy raz zrobiłam szarlotkę z przepisu Atiny, już nie robię innej - ta jest najlepsza.
A teraz robi za placek z wiśniami..
Przepis cytuję za Atiną, z małą zamianą jabłek na wiśnie :)
Składniki na formę 24 x 28 cm
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 250 g masła
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat waniliowy
- wiśnie z sokownika - pozbawione soku
- 3 łyżki cukru (do piany z białek)
- cukier puder
- cynamon
Proszek do pieczenia wymieszać z mąką, następnie dodać masło, żółtka, cukier, aromat waniliowy i zagnieść ciasto. Przygotowane ciasto podzielić na dwie części. 2/3 ciasta wstawić do lodówki na około 30 minut, natomiast 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto (część z lodówki) rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Całość nakłuć widelcem i upiec w temperaturze 200°C, przez około 10 - 15 minut - ma mieć ładny złoty kolor.
Białka ubić na sztywną pianę, dodając 3 łyżki cukru. Na podpieczony spód wyłożyć wiśnie. Posypać je cynamonem i wyłożyć pianę z białek. Na tak przygotowane ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałą część ciasta (tę pozostawioną w zamrażalniku).
Piec w temperaturze 180°C, przez około 30 - 40 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego:-)