Placek z owocami babci Stanisławy

Placek z owocami babci Stanisławy

Zdjęcie - Placek z owocami babci Stanisławy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek z owocami babci Stanisławy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek z owocami babci Stanisławy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek z owocami babci Stanisławy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek z owocami babci Stanisławy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek z owocami babci Stanisławy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek z owocami babci Stanisławy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek z owocami babci Stanisławy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek z owocami babci Stanisławy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 1,5 szklanki roztopionego tłuszczu
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 żółtko
  • 6 szklanek mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
  • 2 łyżki wody
  • owoce (wiśnie i/lub jagody)
  • kruszonka (2 porcje mąki + 1 porcja cukru + 1 porcja oleju Kujawski 3 ziarna lub margaryny PALMA)

Przygotowanie

Najpierw przygotuj kruszonkę i wstaw do zamrażalnika

lub lodówki do schłodzenia. W tym celu wymieszaj w misce 2 porcje mąki z 1 porcją cukru, dodaj 1 porcję oleju Kujawskiego 3 ziarna lub margaryny PALMA i zagnieć ciasto. W czasie gdy kruszonka się chłodzi przygotuj ciasto: po prostu wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Ciasto przełóż do brytfanki.  Na wierzchu rozłóż owoce, np. wiśnie i/lub jagody oraz kruszonkę. Ciasto piecz ok. 40 - 50 minut w 190 st. C.

 

Historia Przepisu z Szuflady Babci Stanisławy:

"Przepis jest mojej babci, która piekła ten placek od razu po pojawieniu się pierwszych owoców w sadzie. Najczęściej dodawała do tego wypieku jabłka albo śliwki. Do dzisiaj, kiedy moja mama piecze ten placek, przypomina mi się beztroski czas dzieciństwa i czas babcinego rozpieszczania wnuka."

Kategorie przepisów