Placek z owocami babci Stanisławy
Składniki
- 1,5 szklanki roztopionego tłuszczu
- 1,5 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1 żółtko
- 6 szklanek mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 2 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
- 2 łyżki wody
- owoce (wiśnie i/lub jagody)
- kruszonka (2 porcje mąki + 1 porcja cukru + 1 porcja oleju Kujawski 3 ziarna lub margaryny PALMA)
Przygotowanie
Najpierw przygotuj kruszonkę i wstaw do zamrażalnika
lub lodówki do schłodzenia. W tym celu wymieszaj w misce 2 porcje mąki z 1 porcją cukru, dodaj 1 porcję oleju Kujawskiego 3 ziarna lub margaryny PALMA i zagnieć ciasto. W czasie gdy kruszonka się chłodzi przygotuj ciasto: po prostu wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Ciasto przełóż do brytfanki. Na wierzchu rozłóż owoce, np. wiśnie i/lub jagody oraz kruszonkę. Ciasto piecz ok. 40 - 50 minut w 190 st. C.
Historia Przepisu z Szuflady Babci Stanisławy:
"Przepis jest mojej babci, która piekła ten placek od razu po pojawieniu się pierwszych owoców w sadzie. Najczęściej dodawała do tego wypieku jabłka albo śliwki. Do dzisiaj, kiedy moja mama piecze ten placek, przypomina mi się beztroski czas dzieciństwa i czas babcinego rozpieszczania wnuka."