Placek z kokosem

Placek z kokosem

                     Ostatnio u mnie kokosowo ;) Były hawajskie bułeczki,a teraz placek z kokosem z przepisu mojej mamy, który kiedyś dość często piekła. Lubię ciasta z kokosową chmurką na wierzchu, która tak fajnie chrupie i pięknie pachnie. Mama bardzo często robi podwójną porcję masy kokosowej i wtedy dodaje ją także do środka ciasta. Tak również wychodzi wspaniale, jeszcze bardziej kokosowo i bardziej mokro. Zapraszam na moją wersję placuszka. Kolejną zrobię z podwójną ilością masy kokosowej. Pyszności, polecam !:)

Zdjęcie - Placek z kokosem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto (forma 24x34cm):

*1/2 kg mąki

*1 kostka margaryny (dałam masło)

*1/2 szklanki mleka

*2 szklanki cukru (wydało mi się za dużo, dałam 1 i 1/4 szklanki)

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

*2 łyżki kwaśnej śmietany

*4 jajka

 

Tłuszcz , cukier, mleko zagotować i ostudzić. Dodać jajka i resztę składników, wymieszać.

Składniki na masę kokosową:

*250g wiórek kokosowych

*200g cukru

*3 łyżki mleka

*120g masła

Masło, cukier, mleko zagotować, zdjąć z ognia, wymieszać z wiórkami kokosowymi. Przestudzić.

Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia formę, a na ciasto wyłożyć równomiernie masę kokosową. Można zrobić więcej masy i wtedy podzielić ciasto na dwie części, jedną część wylać do formy, rozłożyć na nie część masy kokosowej, następnie wylać drugą część ciasta i na górę pozostałą kokosową masę.

Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 45 minut, ja piekłam troszkę dłużej.

Smacznego :)

Zdjęcie - Placek z kokosem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów