PLACEK SEROWY Z KRUSZONKĄ
Mam ten przepis już od dość dawna , a jednak nie miałam okazji wypróbować go z owocami innymi niż jabłka... Albo inaczej , wydawało mi się , że właśnie jabłka najbardziej pasują do cynamonowej kruszonki. Oczywiście cynamon można zastąpić cukrem waniliowym (tak też czasem robię) , ale mimo wszystko dodaję jabłka - może dlatego , że bardzo mi posmakowało to połączenie ich z serem i kruszonką :-) Gdybym mogła , chętnie także spróbowałabym wersji z mirabelkami , ale niestety nie mam do nich dostępu.
SKŁADNIKI I WYKONANIE:
Kruszonka:
- 15 dag masła
- 15 dag cukru
- 1 żółtko
- 30 dag mąki
- trochę cynamonu (lub cukier waniliowy)
- ew. szczypta proszku do pieczenia (kruszonka będzie wtedy pulchniejsza)
Masło ogrzać do temp. pokojowej lub drobno pokroić zimne. Wymieszać z resztą składników i zagnieść w taki sposób , aby powstały duże grudki. 2/3 kruszkonki wysypać do wyłożonej pergaminem blachy (o wymiarach mniej więcej 20x30 cm) , lekko przycisnąć. Piec wstępnie 10 minut w temp. 200 st.C.
Obłożenie:
- 8 dag margaryny
- 15 dag cukru
- 3 jaja
- 2 łyżki grysiku
- 1 aromat waniliowy lub cytrynowy
- 50 dag chudego białego sera (ja dałam tłusty)
- 1 słoik mirabelek lub 40 dag owoców sezonowych (u mnie jabłka)
Przygotować owoce - ze słoika odsączyć , a świeże umyć , wydrylować i ew. pokroić.
Tłuszcz utrzeć z cukrem i 3 żółtkami. Dodać grysik , aromat i zmielony ser. Z białek ubić sztywną pianę (ja dałam dodatkowo jedno białko , które zostało od kruszonki). Wymieszać delikatnie z masą serową. Połowę wyłożyć na podpieczony spód , następnie obłożyć owocami , przykryć resztą masy serowej i posypać pozostałą kruszonką. Piec ok. 40 minut w temp. j.w.