Placek po zbójnicku

Placek po zbójnicku

Zdjęcie - Placek po zbójnicku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki:

Sos do placków:

  • ½ białej cebuli
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g pieczarek
  • 3 ogórki konserwowe
  • 2 łyżki oleju Oliwier z oliwą z oliwek 5%
  • 250 g wieprzowiny na gulasz (np. mięsa z łopatki, szynki)
  • 1 lekko czubata łyżka mąki pszennej
  • 2 liście laurowe
  • 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz do smaku

 

Placki ziemniaczane:

  • 1,2 kg mączystych ziemniaków
  • 3 jajka (rozmiar L)
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju Oliwier z oliwą z oliwek 5%
  • sól
  • pieprz czarny do smaku

Zdjęcie - Placek po zbójnicku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

Krok 1

Cebulę i paprykę pokrój w kostkę, pieczarki i ogórki w plasterki.

Mięso wyjmij z lodówki 30 minut przed planowanym smażeniem. Pokrój je w kostkę o wymiarze ok. 2 cm.

Zdjęcie - Placek po zbójnicku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 2

W rondlu z grubym dnem rozgrzej olej Oliwier z oliwą z oliwek. Wrzuć cebulę, smaż przez 5 minut. Dołóż mięso, obsmaż ze wszystkich stron. Wsyp mąkę, dokładnie wymieszaj z mięsem, smaż przez kolejne 2 minuty.

Do gulaszu dołóż liście laurowe, wlej wodę (tyle, by zakryła mięso). Przykryj rondelek i gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę.

Do mięsa dodaj koncentrat pomidorowy, świeżą paprykę i pieczarki, posyp wędzoną papryką. Przykryj i gotuj dalej przez 20 minut lub dłużej do miękkości warzyw i mięsa.

Pod koniec dołóż ogórki konserwowe i dopraw sos do smaku solą oraz pieprzem.

Zdjęcie - Placek po zbójnicku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 3

Ziemniaki obierz, zetrzyj na drobnych oczkach tarki lub zmiksuj w malakserze. Masę odstaw na 5 minut, a następnie odciśnij z soku. Dodaj jajka, kilka szczypt soli oraz sporo czarnego pieprzu. Dosyp mąkę i całość wymieszaj. Podziel masę na 4 kawałki.

Na patelni rozgrzej połowę oleju Oliwier. Przygotowaną jedną część masy przełóż na patelnię, formując duży placek. Smaż po kilka minut z każdej strony do zrumienienia. W analogiczny sposób przygotuj pozostałe 3 placki. 

 

Placki podawaj z przygotowanym sosem wieprzowym i kwaśną śmietaną.

 

Zdjęcie - Placek po zbójnicku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 2 godziny

Poziom trudności: średnio trudne

Zdjęcie - Placek po zbójnicku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów