Placek po zbójnicku
Składniki:
Sos do placków:
- ½ białej cebuli
- 1 czerwona papryka
- 200 g pieczarek
- 3 ogórki konserwowe
- 2 łyżki oleju Oliwier z oliwą z oliwek 5%
- 250 g wieprzowiny na gulasz (np. mięsa z łopatki, szynki)
- 1 lekko czubata łyżka mąki pszennej
- 2 liście laurowe
- 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- ½ pęczka natki pietruszki
- sól
- pieprz do smaku
Placki ziemniaczane:
- 1,2 kg mączystych ziemniaków
- 3 jajka (rozmiar L)
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki oleju Oliwier z oliwą z oliwek 5%
- sól
- pieprz czarny do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Cebulę i paprykę pokrój w kostkę, pieczarki i ogórki w plasterki.
Mięso wyjmij z lodówki 30 minut przed planowanym smażeniem. Pokrój je w kostkę o wymiarze ok. 2 cm.
Krok 2
W rondlu z grubym dnem rozgrzej olej Oliwier z oliwą z oliwek. Wrzuć cebulę, smaż przez 5 minut. Dołóż mięso, obsmaż ze wszystkich stron. Wsyp mąkę, dokładnie wymieszaj z mięsem, smaż przez kolejne 2 minuty.
Do gulaszu dołóż liście laurowe, wlej wodę (tyle, by zakryła mięso). Przykryj rondelek i gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę.
Do mięsa dodaj koncentrat pomidorowy, świeżą paprykę i pieczarki, posyp wędzoną papryką. Przykryj i gotuj dalej przez 20 minut lub dłużej do miękkości warzyw i mięsa.
Pod koniec dołóż ogórki konserwowe i dopraw sos do smaku solą oraz pieprzem.
Krok 3
Ziemniaki obierz, zetrzyj na drobnych oczkach tarki lub zmiksuj w malakserze. Masę odstaw na 5 minut, a następnie odciśnij z soku. Dodaj jajka, kilka szczypt soli oraz sporo czarnego pieprzu. Dosyp mąkę i całość wymieszaj. Podziel masę na 4 kawałki.
Na patelni rozgrzej połowę oleju Oliwier. Przygotowaną jedną część masy przełóż na patelnię, formując duży placek. Smaż po kilka minut z każdej strony do zrumienienia. W analogiczny sposób przygotuj pozostałe 3 placki.
Placki podawaj z przygotowanym sosem wieprzowym i kwaśną śmietaną.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 2 godziny
Poziom trudności: średnio trudne