Placek cygański mamy Jagody

Placek cygański mamy Jagody
Zdjęcie - Placek cygański mamy Jagody - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek cygański mamy Jagody - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek cygański mamy Jagody - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek cygański mamy Jagody - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek cygański mamy Jagody - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek cygański mamy Jagody - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek cygański mamy Jagody - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek cygański mamy Jagody - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek cygański mamy Jagody - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek cygański mamy Jagody - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placek cygański mamy Jagody - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 30 dkg maku
  • 25 dkg cukru
  • 6 jaj
  • 13 dkg masła
  • 6 łyżek grysiku
  • 30 dkg bakalii
  • 1 mały proszek do pieczenia
  • 40 dkg niezbyt soczystych jabłek
Przygotowanie

Mak sparz i zmiel 2-krotnie w maszynce do mielenia. Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną pianę.  Cukier utrzyj  z masłem dodając po jednym żółtku. Następnie dodaj resztę składników i dobrze wymieszaj. Na końcu delikatnie połącz z pianą z białek. Formę wysmaruj olejem Kujawskim 3 ziarna i oprósz mąka, grysikiem lub tartą bułką. Przełóż ciasto i piecz ok. 45 - 50 minut w 175 st. C.



Historia Przepisu z szuflady mamy Jagody:

"Smak tego ciasta pamiętam z dzieciństwa. Jednak mama szybko odeszła, a z nią odeszły w zapomnienie przepisy. Dopiero niedawno odkryłam w starym kufrze na strychu zbiór jej przepisów i znowu mogę cieszyć się tym smakiem i wspominać dzieciństwo z plackiem cygańskim."

Kategorie przepisów