Pizza ze szpinakiem
Ostatnio naszła mnie ochota na pizze lżejsze pod względem składników, takie bardziej wiosenne. Po wykorzystaniu szparagów, przyszła pora na szpinak, efekt mniamuśny.
Pizza ze szpinakiem
ciasto:
- 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
- 300ml letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy/oleju
- 500g maki
- 1 łyżeczka soli
Wymieszać drożdże, wodę, cukier, oliwę i odstawić na 5 minut. Mąkę przesiać i usypać kopczyk - zrobić wgłębienie, wlać mieszankę i zagarniać ciasto do środka, potem wyrabiać na około 15 minut aż będzie jedwabiście gładziutkie. Przełożyć do miski, pędzelkiem posmarować oliwą i odstawić na godzinkę.
na wierzchu:
- świeży szpinak
- szynka serano
- mozzarella
- suszone pomidory w oliwie
- oregano
Pizza piekła się w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.