Pizza z sosem bolońskim i mozzarellą

Pizza z sosem bolońskim i mozzarellą
Zdjęcie - Pizza z sosem bolońskim i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pizza z sosem bolońskim i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pizza z sosem bolońskim i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pizza z sosem bolońskim i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pizza z sosem bolońskim i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki ciasto:
  • 250 g mąki pszennej do wypieku pizzy
  • 180 ml letniej wody
  • 30 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek
  • 20 g świeżych drożdży
  • 5 g cukru
  • ½ łyżeczki soli
sos boloński:
  • 350 g mięsa mielonego wołowego
  • 300 ml przecieru pomidorowego lub passaty
  • 50 g cebuli
  • 50 g marchewki
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • 30 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii
  • sól
  • pieprz
pizza:
  • ciasto jw.
  • sos boloński jw.
  • 200 g świeżej mozzarelli
  • 100 g tartej mozzarelli
  • świeża bazylia do dekoracji
Przygotowanie

Sos:

Mięso rumienimy na Oliwierze.

Do podsmażonego mięsa dodajemy startą marchewkę, pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty czosnek.

Gdy warzywa zmiękną, dodajemy przecier pomidorowy, bazylię i śmietankę. Dusimy, aż sos zgęstnieje.

Doprawiamy do smaku.


Ciasto:

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Robimy małe wgłębienie i kruszymy do niego drożdże. Oprószamy cukrem i zalewamy 2-3 łyżkami letniej wody. Odstawiamy na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.

Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.

Ciasto wyrabiamy do momentu, aż stanie się gładkie i elastyczne.

Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 godzinę.


Pizza:

Wyrośnięte ciasto wkładamy na blachę i formujemy pizzę.

Na pizzę wysypujemy tartą mozzarellę, a następnie wylewamy sos boloński.

Pieczemy około 10-15 minut w temp. 220ºC.

Przed końcem pieczenia wykładamy świeżą mozzarellę na całą pizzę i pozostawiamy do roztopienia.

Upieczoną pizzę dekorujemy listkami bazylii.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów