Pizza z mięsem

Pizza z mięsem
Z okazji Światowego Dnia Pizzy Nette7 zorganizowała stosowną pizzową akcję ;) Postanowiłam potraktować to jako pretekst do zrobienia swojej pierwszej w życiu pizzy. W moim domu jemy ją rzadko, a jeśli już, to robi ją moja Mama – na grubym, puszystym cieście. Przyznam, że osobiście preferuję cieniutkie spody, które nie zapychają i nie wysuwają się na pierwszy plan ponad dodatki. Pizze cieniutkie, takie jakie można spotkać we włoskich trattoriach.

Nie miałam jednak ochoty na subtelne dodatki. Musiało być mięcho – i już! :)

Pizza była pyszna, ale nie chciała pozować do zdjęcia, toteż z góry uprzedzam – smakowała dużo lepiej niż wyglądała.

Zdjęcie - Pizza z mięsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PIZZA Z MIĘSEM
(dla 2-3 osób)
ciasto:
2 szklanki mąki do pizzy,
łyżeczka drożdży instant,
ok. 2/3 szklanki ciepłej wody,
szczypta soli,
łyżka oliwy z oliwek
dodatki:
sos pomidorowy do pizzy,
ok. 250g sera żółtego,
ok. 350g mielonej wołowiny,
1 cebula,
kilka plasterków boczku,
kilka pieczarek,
czerwona papryka,
1-2 łyżki oleju,
oregano

Drożdże rozmieszać w 2 łyżkach ciepłej wody i odstawić na chwilę. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę, rozczyn i wodę. wymieszać wszystko razem i zagniatać ciasto przez kilkanaście minut, aż będzie gładkie i lśniące (w razie potrzeby można dodać więcej wody). Uformować kulę, miskę przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny.

W tym czasie na patelni rozgrzać olej, podsmażyć posiekaną cebulę oraz mięso. Boczek i paprykę pokroić na paseczki, a pieczarki na plasterki.

Po tym czasie uformować z ciasta cienką pizzę. Można ją podzielić na 2 części i z każdej z nich uformować koło wielkości dużego talerza, ja z powodów technicznych musiałam zrobić z niej jeden prostokąt wielkości mojej blachy do pieczenia.
Na takim placku rozłożyć sos, posypać startym serem, wyłożyć mięso, boczek, paprykę i pieczarki, posypać oregano.
Piec przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym na maksa (u mnie 250 stopni, jak ktoś ma kamień do pieczenia pizzy albo inne wymyślne urządzenie to jest szczęściarzem).


Kategorie przepisów