Pizza z mięsem
Z okazji Światowego Dnia Pizzy Nette7 zorganizowała stosowną pizzową akcję ;) Postanowiłam potraktować to jako pretekst do zrobienia swojej pierwszej w życiu pizzy. W moim domu jemy ją rzadko, a jeśli już, to robi ją moja Mama – na grubym, puszystym cieście. Przyznam, że osobiście preferuję cieniutkie spody, które nie zapychają i nie wysuwają się na pierwszy plan ponad dodatki. Pizze cieniutkie, takie jakie można spotkać we włoskich trattoriach.
Nie miałam jednak ochoty na subtelne dodatki. Musiało być mięcho – i już! :)
Pizza była pyszna, ale nie chciała pozować do zdjęcia, toteż z góry uprzedzam – smakowała dużo lepiej niż wyglądała.
PIZZA Z MIĘSEM
(dla 2-3 osób)
ciasto:
2 szklanki mąki do pizzy,
łyżeczka drożdży instant,
ok. 2/3 szklanki ciepłej wody,
szczypta soli,
łyżka oliwy z oliwek
dodatki:
sos pomidorowy do pizzy,
ok. 250g sera żółtego,
ok. 350g mielonej wołowiny,
1 cebula,
kilka plasterków boczku,
kilka pieczarek,
czerwona papryka,
1-2 łyżki oleju,
oregano
Drożdże rozmieszać w 2 łyżkach ciepłej wody i odstawić na chwilę. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę, rozczyn i wodę. wymieszać wszystko razem i zagniatać ciasto przez kilkanaście minut, aż będzie gładkie i lśniące (w razie potrzeby można dodać więcej wody). Uformować kulę, miskę przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny.
W tym czasie na patelni rozgrzać olej, podsmażyć posiekaną cebulę oraz mięso. Boczek i paprykę pokroić na paseczki, a pieczarki na plasterki.
Po tym czasie uformować z ciasta cienką pizzę. Można ją podzielić na 2 części i z każdej z nich uformować koło wielkości dużego talerza, ja z powodów technicznych musiałam zrobić z niej jeden prostokąt wielkości mojej blachy do pieczenia.
Na takim placku rozłożyć sos, posypać startym serem, wyłożyć mięso, boczek, paprykę i pieczarki, posypać oregano.
Piec przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym na maksa (u mnie 250 stopni, jak ktoś ma kamień do pieczenia pizzy albo inne wymyślne urządzenie to jest szczęściarzem).
Nie miałam jednak ochoty na subtelne dodatki. Musiało być mięcho – i już! :)
Pizza była pyszna, ale nie chciała pozować do zdjęcia, toteż z góry uprzedzam – smakowała dużo lepiej niż wyglądała.
PIZZA Z MIĘSEM
(dla 2-3 osób)
ciasto:
2 szklanki mąki do pizzy,
łyżeczka drożdży instant,
ok. 2/3 szklanki ciepłej wody,
szczypta soli,
łyżka oliwy z oliwek
dodatki:
sos pomidorowy do pizzy,
ok. 250g sera żółtego,
ok. 350g mielonej wołowiny,
1 cebula,
kilka plasterków boczku,
kilka pieczarek,
czerwona papryka,
1-2 łyżki oleju,
oregano
Drożdże rozmieszać w 2 łyżkach ciepłej wody i odstawić na chwilę. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę, rozczyn i wodę. wymieszać wszystko razem i zagniatać ciasto przez kilkanaście minut, aż będzie gładkie i lśniące (w razie potrzeby można dodać więcej wody). Uformować kulę, miskę przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny.
W tym czasie na patelni rozgrzać olej, podsmażyć posiekaną cebulę oraz mięso. Boczek i paprykę pokroić na paseczki, a pieczarki na plasterki.
Po tym czasie uformować z ciasta cienką pizzę. Można ją podzielić na 2 części i z każdej z nich uformować koło wielkości dużego talerza, ja z powodów technicznych musiałam zrobić z niej jeden prostokąt wielkości mojej blachy do pieczenia.
Na takim placku rozłożyć sos, posypać startym serem, wyłożyć mięso, boczek, paprykę i pieczarki, posypać oregano.
Piec przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym na maksa (u mnie 250 stopni, jak ktoś ma kamień do pieczenia pizzy albo inne wymyślne urządzenie to jest szczęściarzem).