Pizza z białymi szparagami
Składniki:
300g mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka suszonych drożdży
200ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy
200g sera ricotta
1 kula mozzarelli w zalewie
kilka białych szparagów
kilka czarnych oliwek
sól czosnkowa
oliwa
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z solą i drożdżami. Wlać większość wody oraz oliwę i zagniatać ciasto, w razie potrzeby dodać pozostałą wodę. Wyrobione ciasto odłożyć do wysmarowanej oliwą misy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W tym czasie szparagi obrać i odciąć końcówki. Pokroić wzdłuż na cieńsze paski i posmarować oliwą. Mozzarellę pokroić na plasterki. Z gotowego ciasta uformować pizzę i rozsmarować na niej ser ricotta. Następnie rozłożyć szparagowe paski, plasterki mozarelli i oliwki. Całość posypać solą czosnkową i włożyć do nagrzanego do 220C piekarnika. Piec 15 - 20 minut.
Inspiracją był przepis znaleziony w KUCHNI NR 05/2014