Pizza di alici
To bardzo prosty, wytrawny przysmak wypiekany tradycyjnie w okolicach Benevento, w miejscowości Fragneto L’abate, w dzień świętego Marcina, 11 listopada. Mąka, woda, oliwa, pieprz, anchois – i już, nic więcej nie trzeba! W przypadku tego przepisu znów mamy do czynienia z tzw. „cucina povera”. Totalna prostota. Ja tak lubię, a Wy?
Składniki (na 4 ślimaki):
• 500 g mąki
• 400-500 g solonych filecików anchois
• 70 g oliwy + oliwa do smarowania ciasta
• pieprz (20-30 g)
• ½ szkl. ciepłej wody (albo więcej)
Z mąki, oliwy i wody wyrobić elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać 20 g pieprzu. Cienko rozwałkować ciasto, posmarować oliwą i posypać pieprzem. Rozłożyć pokrojone filety amchois i zwinąć ciasto w rulon - moim zdaniem najlepiej podzielić ciasto na dwie części i zrobić dwa rulony. Każdy rulon przekroić na pół wzdłuż dłuzszego boku: otrzyma się w ten sposób dwa pasma ciasta. Każde pasmo ułożyć rozcięciem do góry i zwinąć w ślimaka. Ślimaki ułożyć na blasze, posmarować oliwą i piec w nagrzanym piekarniku (200 st. C) przez 45 min.