Pizza con pomodori, rucola e parmigiano
Pizza z pomidorkami, rukolą i parmezanem to typowe letnie danie, smakowite i nieobciążające zbytnio żołądka. Świetna propozycja na obiad lub kolację w upalny dzień, jeśli, oczywiście, zgodzimy się na 20-minutowe odpalenie piekarnika... Polecam!
Składniki (na 1 pizzę dla 2 osόb):
• ciasto na pizzę zrobione z ok. 300 g mąki
• 1 mozzarella (kulka o wadze 125 g)
• 7-8 pomidorkόw koktajlowych lub 2 zwykłe pomidory
• parmezan w płatkach
• pęczek rukoli
• oliwa
• sόl, origano
Na gotowe ciasto wyłożyć pokrojoną w plastry mozzarellę i kilka kawałkόw pomidorόw. Wstawić do nagrzanego piekarnik i piec w temp. 230°C przez ok. 20 min. Pozostałe pomidory pokroić, skropić oliwą, doprawić solą i origano. Gotową pizzę wyjąć z piekarnika, posypać rukolą, następnie wyłożyć pomidory i posypać parmezanem w płatkach. Całość można jeszcze dodatkowo skropić oliwą. Podawać natychmiast.