Piwny gulasz w rzymskim garnku
Dziś ostatni dzień piwnego tygodnia. na koniec gulasz przygotowywany inaczej niż tradycyjne gulasze, bo z użyciem garnka rzymskiego. To świetne gliniane naczynie, w którym doskonale piecze się mięsa i chleb.
Gulasz pieczony w rzymskim garnku:
- 500 g mięsa na gulasz (może być sama wieprzowina lub wołowina, lub wymieszane po połowie)
- 3 łyżki smalcu,
- 1 kg ziemniaków
- 300 g fasoli szparagowej,
- 300 g grzybów,
- 0,5 l jasnego piwa,
- 3 liście laurowe,
- 4 ząbki czosnku,
- sól, pieprz,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- mielony kminek
Garnek rzymski zanurzyć w wodzie i odstawić na czas przygotowania składników. mięso pokroić w kostkę i zrumienić na 2 rozgrzanych łyżkach smalcu. zdjąć z ognia i gdy lekko przestygnie dodać słodką paprykę, kminek i zmiażdżony czosnek. powoli podgrzać. obrane ziemniaki i pieczarki pokroić w plastry. fasolkę pociąć na 2-3 kawałki. z rzymskiego garnka wylać wodę, wytrzeć do sucha i wysmarować pozostawioną łyżką smalcu. ścianki oprószyć solą i pieprzem, wnętrze wyłożyć połową ziemniaków. na nich ułożyć pieczarki i fasolkę, na to usmażone mięso i resztę ziemniaków. wrzucić liście laurowe i zalać piwem. wstawić do zimnego piekarnika. piec około 2,5 godziny w 180 st. C.