Pity curry na zakwasie
Kalendarzową wiosnę powitaliśmy już jakiś czas temu, ale pierwsze prawdziwe oznaki nowej pory roku odczuć można dopiero teraz. Mam na myśli nie tylko budzącą się do życia przyrodę, ale także pierwsze słonecznie dni, wyciągnięcie zakurzonych okularów przeciwsłonecznych i schowanie kozaków do szafy.
Piękne słoneczne dni zachęcają do urządzania pikników, ale w jeszcze nie do końca ciepły dzień można zacząć bezpieczniej np. od grilla na tarasie. Postanowiłam otworzyć sezon na jedzenie na świeżym powietrzu i zgrillowałam do obiadu chlebki pita. Użyłam grilla elektrycznego, ale śmiało można wybrać klasyczny ruszt. A jeśli brakuje Wam sprzętu – nic straconego, chlebki można także upiec w piekarniku.
Do chlebków pita dodałam przyprawę curry, która nadała im orientalnego posmaku i słonecznego koloru. Ciasto na zakwasie sprawia, że pity są zdrowsze i pożywniejsze, a po przygotowaniu można je przekroić i wypełnić ulubionymi składnikami tak jak w przypadku klasycznych drożdżowych chlebków.
Pity curry na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. 30 min. Czas pieczenia: 10 min. Całkowity czas: 4 godz. 40 min. Porcje: 8 Składniki- 150 g aktywnego zakwasu pszennego lub żytniego
- 450 g mąki pszennej typ 650
- 320 ml letniej wody
- łyżka oliwy lub oleju
- łyżeczka przyprawy curry
- 1,5 łyżeczki soli
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy przyprawę curry, sól i aktywny zakwas. Stopniowo wlewamy letnią wodę na przemian z oliwą/olejem i wyrabiamy ciasto 5 minut. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie na godzinę pod przykryciem.
- Po godzinie składamy ciasto w misie biorąc je od dołu do góry z 4 stron. Przykrywamy i zostawiamy na godzinę.
- Po tym czasie znów składamy ciasto i zostawiamy na godzinę.
- Następnie (w sumie po 3 godzinach) przekładamy ciasto na blat, podsypujemy mąką i dzielimy na 8 części. Formujemy bułeczki, które delikatnie spłaszczamy i kładziemy w odstępach na tacy lub blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy na 1,5 h. Wyrośnięte pity skrapiamy oliwą i grillujemy lub pieczemy.
- WERSJA GRILL: pity kładziemy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy po 5 minut z jednej strony i 5 minut z drugiej.
- WERSJA PIEKARNIK: pity wkładamy do rozgrzanego pieca i pieczemy 10-12 minut w temperaturze 220 stopni.
- Gotowe pity przekrawamy i faszerujemy ulubionymi dodatkami.