Piszinger z kajmakiem

Piszinger z kajmakiem
Zdjęcie - Piszinger z kajmakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bardzo prosty przepis, na bardzo smaczny przysmak. Nosi różny nazwy, w zależności od regionu Polski - andruty, wafle przekładane lub właśnie piszinger. Za każdym razem efekt jest ten sam. Pyszny :) Wystarczy opakowanie gotowych wafli i wybrana masa do przełożenia. Ja zdecydowałam się na masę kajmakową i dżem z czarnej porzeczki dla przełamania smaku.

Składniki:
  • 1 opakowanie wafli
  • 1,5 puszki gotowej masy kajmakowej (o temp. pokojowej)
  • 3/4 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki

Na dużej desce do krojenia, ułożyć jeden wafel. Posmarować go dokładnie dżemem z czarnej porzeczki. Położyć na wierzch kolejnego andruta, delikatnie docisnąć. Nałożyć około 2 łyżki masy kajmakowej, równomiernie rozsmarować po całości. Położyć kolejnego andruta, delikatnie docisnąć. Ponownie nałożyć około 2 łyżki masy kajmakowej i równomiernie rozsmarować po całości. Czynność z waflami i masą kajmakową powtarzać, aż skończą się wafle. Na górę położyć drugą deskę do krojenia. Całość równomiernie obciążyć czymś ciężkim (u mnie miska wypełniona wodą) i wstawić do lodówki. Najlepiej odczekać całą noc - wtedy wszystkie warstwy zdążą dobrze przesiąknąć masą i będą wyśmienicie smakować :)
drukuj przepis

Kategorie przepisów