"Pinokio" ze śliwkami

"Pinokio" ze  śliwkami

"Pinokio" to kruche, maślano - pomarańczowe ciasto zapieczone ze śliwkami, wiórkami kokosowymi i czekoladą. Niezbyt słodkie, a nawet kwaskowe. Ale smaczne! Idealne do zimnego mleka lub gorącej, słodkiej kawy.

Zdjęcie - "Pinokio" ze  śliwkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

"Pinokio" ze śliwkami

Składniki:

  • 20 dag mąki, przesiać
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 dag smażonej skórki pomarańczowej, startej lub drobno posiekanej
  • 15 dag masła, mocno schłodzonego i pokrojonego w małą kostkę
  • 4 żółtka
  • ok. 1 kg śliwek
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 10 dag czekolady

 

Mąkę, proszek i skórkę siekać na stolnicy nożem, aż utworzy się kruszonka, wtedy dodać żółtka. Zagnieść szybko kruche ciasto. Owinąć je woreczkiem foliowym i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę, wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnka i upiec na jasnozłoty lolor. Podpieczone ciasto posypać 5 dag wiórków kokosowych. Następnie wyłożyć śliwki wypestkowane i przekrojone na pół. Wierzch posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi i startą czekoladą. Piec w temp. 180 st.C.

Zdjęcie - "Pinokio" ze  śliwkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

 

Moje uwagi:

1. Aby kruche, było naprawdę kruche, staraj się go zbytnio nie maltretować. Jak najdłużej siekaj nożem, a następnie szybko zagnieć

2. Użyłam czekolady deserowej - ponieważ ciasto było bez dodatku cukru, a owoce dość kwaśne

3. Użyłam mrożonych śliwek ale Wy tego nie róbcie!), więc przed wysypaniem ciasta wiórkami, obsypałam je również bułką tartą

4. Ciasto można upiec w okrągłej tortownicy, ja natomiast użyłam kwadratowej o boku 25 cm

Kategorie przepisów