Pilaw z pieczarkami

Pilaw z pieczarkami
Zdjęcie - Pilaw z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bardzo aromatyczny i smakowity...
Z zabytkowej gazetki "Potrawy egzotyczne" Katarzyny Pospieszyńskiej z 1983 roku.

Pilaw z pieczarkami
(Khumbi pilao - Indie)

Składniki:

1 szklanka ryżu
2 szklanki wody
3-4 łyżki ghee
1 średnia cebula
3 kardamony - chyba ziarenka ?
2 goździki - dałam 4
1/2 łyżeczki cumin lub 1/4 łyżeczki kminku (kiedyś mogłam robić tylko z kminkiem)
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli
25 dkg pieczarek grubo posiekanych

1. Cebulę smażyć na rozgrzanym maśle przez minutę.
2. Dodać kardamon, goździki, cumin, pieprz i sól, smażyć przez 2 minuty, mieszajac.
3. Dodać grzyby, smażyć przez 5 minut, delikatnie mieszając. Pieczarki przełożyć łyżką cedzakowa na talerz.
4. Dodać ryż, wlać wodę, zamieszać, zagotować. Zmniejszyć płomien i gotowac pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez 15 minut.
5. Wsypać grzyby, lekko wymieszać.
6. Wstawić na 15 minut do nagrzanego piekarnika (160 stopni C), przykryć mokrą ściereczką.
7. Podawać z zieloną sałatą ze śmietaną lub indyjską sałatką.

Proporcje dla 3-4 osób

Kategorie przepisów