Piklowane marchewki z kminem rzymskim


Zdjęcie - Piklowane marchewki z kminem rzymskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Z podróży zwykle przywozi się jakiś nowy smak do domu. Mnie bardzo smakowała sałata z piklowaną marchewką w Szwecji. Po powrocie postanowiłam zrobić kilka słoików dla nas. Świetnie pasuje do ryb, mięs i ożywia smakiem wegetariańskie dania.


marchew - 500 g
ocet jabłkowy - 3/4 szklanki
kmin rzymski - 1/2 łyżeczki
woda - 1,5 szklanki
sól - 1 łyżeczka
cukier trzcinowy jasny - 3 łyżki

Marchewkę obrać i pociąć w kostkę. Blanszować we wrzątku ok 1 minuty. Odcedzić. Przygotować słoiki, wyparzyć lub wypiec 15 minut w 100 stopniach C w piekarniku. Marchewkę przełożyć do słoików.
Ugotować zalewę. Wlać wodę i ocet oraz przyprawy do rondla, zagotować. Zalać zalewą i pasteryzować 10 minut.

Przepisy z tych kategorii

Konfitura z czerwonej cebuli

Konfitura z czerwonej cebuli

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Kiszona marchewka
1

Kiszona marchewka

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Kalafiory pasteryzowane w zalewie
1

Kalafiory pasteryzowane w zale…

aronia aronia
Wiem co jem

Fasolka szparagowa w słoikach - zimowe zapasy
1

Fasolka szparagowa w słoikach…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Marchewka kiszona
1

Marchewka kiszona

Beti Beti
kruche babeczki

Kalafior kiszony
1

Kalafior kiszony

Beti Beti
kruche babeczki