Pikantne risotto z chorizo i czerwonym winem

Pikantne risotto z chorizo i czerwonym winem

Zdjęcie - Pikantne risotto z chorizo i czerwonym winem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To takie zimowe risotto, rozgrzewające, kremowe, idealnie otulające w zimowy dzień.

Zdjęcie - Pikantne risotto z chorizo i czerwonym winem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do przygotowania risotto najlepiej wykorzystać pikantne chorizo lub podkręcić jego smak dodatkową porcją ostrej papryki- taki obiad ma Was rozgrzać!

Zdjęcie - Pikantne risotto z chorizo i czerwonym winem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wiadomo, można by się upierać, że gdzie hiszpańska kiełbasa do włoskiego dania, ale to doskonały mix, który uzupełnić możecie francuskim winem. A co!

Zdjęcie - Pikantne risotto z chorizo i czerwonym winem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na 3-4 porcje.

Składniki:
  • ryż arborio - ok. 300 g
  • pomidory - 1 puszka, siekane
  • szlotka - 2 szt
  • chorizo - 1 pęto, ok. 200 g
  • oliwa - 2 łyżki
  • masło - 2 łyżki, zimne
  • parmezan - 6 łyżek, świeżo tarty
  • bulion - ok. 1,5 litra, warzywny
  • wino - 1/3 szklanki, czerwone, wytrawne
  • sól, pieprz, ostra papryka - do smaku
  • tymaniek - 2 świeże gałązki
Przygotowanie:

Na patelnię wlej łyżkę oliwy, podsmaż na chrupko pokrojone w talaki chorizo. Przełóż je na talerzyk, pozostaw na patelni tłuszcz wytopiony z kiełbasy.

Na tą samą patelni, zeszklij na niej drobno posiekaną szalotkę- mus być zupełnie miękka, ale nie zarumieniona. Dodaj tymianek.

W rondelku podgrzej bulion.

Na patelnię wsyp ryż, dokładnie wymieszaj z zeszkloną szalotką, aż ziarenka staną się szkliste. Wlej wino, zagotuj, aż większość płynu odparuje.

Dolej chochlę ciepłego bulionu, wymieszaj.

Gdy ryż wchłonie cały płyn, dolej kolejną porcję pomidorowego bulionu. Mieszaj. Powtarzaj dolewanie ciepłego bulionu partiami, aż ryż uzyska kremową konsystencję, nie będzie przy tym rozgotowany, a pozostanie jędrny w środku. Dodaj pomidory, wymieszaj, zagotuj.

Zdejmij z ognia, dodaj chorizo, parmezan i masło, wymieszaj. Dopraw do smaku.

Podawaj posypane świeżo tartym parmezanem.

Kategorie przepisów