Pikantna mini pizza z chorizo
Cały sekret tej pizzy leży w sosie. Możesz przygotować go np. dzień wcześniej i w sam dzień imprezy mieć znacznie mniej pracy. Jest pikantny dzięki zawartości hiszpańskiej, ostrej kiełbasy chorizo, świetnie komponuje się z lekko słodkim, drożdżowym ciastem pizzy.
Na wierzchu ułożyłam kawałki pleśniowego sera, możecie użyć innego np. żółtego lub mozzarelli.
Proporcje na ok. 14 małych pizz
Pikantna mini pizza z chorizo Składniki
- sos
- chorizo - 200g
- cebula - 2 szt
- czosnek - 1 ząbek
- passata pomidorowa - ok. 750 ml (butelka)
- melasa - 1 łyżka (lub cukier do smaku)
- sól, pieprz - do smaku
- ser pleśniowy - na wierzch
- oliwa - 1 łyżka
- ciasto
- drożdże instant - 2 opakowania (14 g)
- woda - 1 i 3/4 szklanki
- cukier - 1/2 szklanki
- sól - 1 łyżeczka
- masło - 1/4 szklanki, rozpuszczone
- jajko - 1 szt
- mąka pszenna - ok. 5 szklanek (plus do podsypania jeśli ciasto jest zbyt rzadkie)
Na patelnię wlej oliwę, dodaj pokrojone w plasterki chorizo, smaż na małym ogniu, aż lekko się zarumienią i uwolnią swój paprykowy aromat. Dodaj cebulę i czosnek, duś , aż staną się miękkie. Dolej pomidory, przypraw do smaku solą, pieprzem i melasą. Odstaw do ostygnięcia.
Wszystkie składniki spodu zagnieć na gładkie, elastyczne ciasto. W razie konieczności, dodaj więcej mąki. Miskę z ciastem owiń folią spożywczą i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta uformuj okręgi mniejsze od dłoni. Na wierzch każdego ułóż porcję sosu, na nim kawałki sera. Odstaw na kwadrans. Piecz do zarumieniania w temp. 210 oC (około kwadransa). Podawaj na ciepło lub jako zimną przekąskę.