Pijana wiśnia
Chociaż jestem średnią wielbicielką alkoholu, uwielbiam ciasta z alkoholową nutą. Dlatego ciasto o nazwie Pijana wiśnia musiało przyciągnąć moją uwagę. W pierwszej chwili pomyślałam, że wiśnie moczy się w alkoholu ale tutaj chodzi tylko o nasącz. Można oczywiście zmodyfikować przepis ale ja miałam wiśnie w polewie więc poprzestałam na nasączeniu biszkoptów alkoholem. Przeciwnicy śnieżki mogą z niej zrezygnować. Jeśli śmietana jest dobrej jakości i wiadomo, że ciasto szybko zniknie, można ubic ją tylko z cukrem. Powinna przetrwać.
Składniki na biszkopt jasny:
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru (niepełna)
- 1 szklanka mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę, zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Upiec na złoty kolor.
Składniki na biszkopt ciemny:
- 4 jaja
- 1 szklanka cukru (niepełna)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2-3 łyżki kakao
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu dodać kakao i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia i upiec.
Składniki na masę:
- pół litra śmietany kremówki
- 2 śnieżki lub inny zagęstnik
- wiśnie w polewie lub inne wiśnie
Śmietanę ubić, dodać śnieżki.
Jasny biszkopt przekroić na pół. Nasączyć dowolnym nasączem a najlepiej wiśniowym. Wyłożyć część ubitej smietany, następnie przykryć biszkoptem kakowym. Ponownie wyłożyć część śmietany. Na śmietanie ułożyć wiśnie w polewie lub inne wiśnie z konfitury. To wszystko przykryć drugą połową jasnego biszkoptu. Wierzch przykryć cieniutką warstwą śmietany i udekorować kilkoma wiśniami i kawałkami czekolady.
Smacznego:)