Pijana wiśnia

Pijana  wiśnia

Chociaż jestem średnią wielbicielką alkoholu, uwielbiam ciasta z alkoholową nutą. Dlatego ciasto o nazwie  Pijana wiśnia musiało przyciągnąć moją uwagę. W pierwszej chwili pomyślałam, że wiśnie moczy się w alkoholu ale tutaj  chodzi tylko o nasącz. Można oczywiście zmodyfikować przepis ale ja miałam wiśnie w polewie więc poprzestałam na nasączeniu biszkoptów alkoholem. Przeciwnicy śnieżki mogą z niej zrezygnować. Jeśli śmietana jest dobrej jakości i wiadomo, że ciasto szybko zniknie, można ubic ją tylko z cukrem. Powinna przetrwać.

Zdjęcie - Pijana  wiśnia  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na biszkopt jasny:

 

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru (niepełna)
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę, zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Upiec na złoty kolor.

Składniki na biszkopt ciemny:

  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru (niepełna)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki  kakao

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu dodać kakao i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia i upiec.

Składniki na masę:

  • pół litra śmietany kremówki
  • 2 śnieżki lub inny zagęstnik
  • wiśnie w polewie lub inne wiśnie

Śmietanę ubić, dodać śnieżki.

Jasny biszkopt przekroić na pół. Nasączyć dowolnym nasączem a najlepiej wiśniowym. Wyłożyć część ubitej smietany, następnie przykryć biszkoptem kakowym. Ponownie wyłożyć część śmietany. Na śmietanie ułożyć wiśnie w polewie lub inne wiśnie z konfitury. To wszystko przykryć drugą połową jasnego biszkoptu. Wierzch przykryć cieniutką warstwą śmietany i udekorować kilkoma wiśniami i kawałkami czekolady.

 

Smacznego:)

 

Kategorie przepisów