Pijak
Dziś coś dla fanów ciast z alkoholem. To ciasto było bardzo popularne w latach 90, w moim domu przygotowywało się je tak jak w tym przepisie, jednak już kilkanaście razy spotkałam się z inną popularną jego wersją i postanowiłam sprawdzić czy faktycznie jest lepsza. Napiszę Wam tak - obie są pyszne, każda inna, jednak ta, którą Wam dziś przedstawiam jest zdecydowanie bardziej efektowna. Biszkopt, na którym znajduje się warstwa, dżemu lub powideł, do tego biszkopt kokosowo makowy, krem budyniowy i mocno pijane biszkopty, polane czekoladą. Na samą myśl cieknie mi ślinka.
Biszkopt (blaszka 23x33):
- 4 jaja
- 1 szkl cukru
- 4 łyżki oleju
- 1 szkl mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ubijamy białka z cukrem, dodajemy żółtka, a gdy się połączą wsypujemy ostrożnie mąkę z proszkiem do pieczenia i wlewamy olej. Całość przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 35 minut w 170 st. C
Ciasto kokosowo makowe:
- 1 szklanka suchego maku
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- 1 szklanka białek
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
Białka ubijamy z solą na pianę, a następnie dalej ubijając wsypujemy stopniowo cukier. Gdy piana będzie gęsta i lśniąca wsypujemy wiórki, mak i całość mieszamy delikatnie łyżką lub łopatką. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 45 minut w 180 st. C
Masa budyniowa
- 1/2 litra mleka
- budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
- 4 łyżki cukru pudru
- 200 g masła
Gotujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany budyń studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i ucieramy aż dodamy cały budyń.
Poncz:
- 100 ml lekko ciepłej wody
- 100 ml wódki
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżeczki cukru
Dodatkowo:
- ok 20 okrągłych biszkoptów
- słoik (ok 300 g) dżemu, użyłam z czarnej porzeczki
Polewa:
- 3 łyżki kakao
- 4 łyżki masła
- 6 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki mleka
W garnuszku na małym ogniu podgrzewamy cukier z masłem, cały czas mieszając aż do rozpuszczenia masła. Nie zdejmując z ognia dodajemy mleko i przesiane kakao, mieszamy do połączenia składników. Gdyby polewa była zbyt gęsta należy dodać jeszcze trochę mleka.
Złożenie ciasta:
Na biszkopcie rozprowadzamy równą warstwą dżem, na który kładziemy ciasto makowo-kokosowe, na którym rozsmarowujemy krem budyniowy. Na kremie układamy biszkopty namoczone wcześniej w ponczu. Całość polewamy polewą czekoladową.