Pigwówka

Pigwówka

                Jedna z najpyszniejszych nalewek, jakie robiłam! Aromatyczne, dojrzałe owoce pigwy, które udało mi się kupić zachęciły mnie do przygotowania tej nalewki. Bardzo polecam wszystkim, którzy lubią takie domowe trunki. :)

Przepis z książki "Kuchnia polska i światowa" Elżbiety Adamskiej.

Zdjęcie - Pigwówka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - Pigwówka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*0,5 kg owoców pigwy

*0,5 l wódki

*0,25 l spirytusu

*0,5 kg cukru

*0,5 szklanki wody

 

Wykonanie:

Umyte i osuszone owoce pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne, owoce pokroić w drobne kawałki. Zalać je alkoholem i odstawić w ciepłe miejsce na miesiąc. Po upływie tego czasu przygotować syrop z cukru i wody, dodać go do nalewu i odstawić na dwa tygodnie. Mieszać potrząsając słojem co jakiś czas. Przefiltrowana nalewka z każdym dniem jest lepsza. 

Pozostałe owoce można zalać jeszcze raz alkoholem, dodać cienko okrojoną skórkę cytrynową, pół laski wanilii, kilka goździków, garść rodzynków. Ja tak zrobiłam i czekam teraz na kolejną nalewkę.:).

Owoce pigwy są tak aromatyczne, że można je zalewać kilka razy. Można również dodać do nalewki szklankę koniaku lub rumu.

Smacznego :) 

 

Zdjęcie - Pigwówka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - Pigwówka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pigwówka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów