Pigwówka
Jedna z najpyszniejszych nalewek, jakie robiłam! Aromatyczne, dojrzałe owoce pigwy, które udało mi się kupić zachęciły mnie do przygotowania tej nalewki. Bardzo polecam wszystkim, którzy lubią takie domowe trunki. :)
Przepis z książki "Kuchnia polska i światowa" Elżbiety Adamskiej.
Składniki:
*0,5 kg owoców pigwy
*0,5 l wódki
*0,25 l spirytusu
*0,5 kg cukru
*0,5 szklanki wody
Wykonanie:
Umyte i osuszone owoce pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne, owoce pokroić w drobne kawałki. Zalać je alkoholem i odstawić w ciepłe miejsce na miesiąc. Po upływie tego czasu przygotować syrop z cukru i wody, dodać go do nalewu i odstawić na dwa tygodnie. Mieszać potrząsając słojem co jakiś czas. Przefiltrowana nalewka z każdym dniem jest lepsza.
Pozostałe owoce można zalać jeszcze raz alkoholem, dodać cienko okrojoną skórkę cytrynową, pół laski wanilii, kilka goździków, garść rodzynków. Ja tak zrobiłam i czekam teraz na kolejną nalewkę.:).
Owoce pigwy są tak aromatyczne, że można je zalewać kilka razy. Można również dodać do nalewki szklankę koniaku lub rumu.
Smacznego :)