Pigwa do herbaty

Pigwa nazywana jest polską cytryną, a to ze względu na zawartość w niej witaminy C. Dzięki tej witaminie wzmacnia odporność. Ponadto zawiera pektyny, które cechują się właściwościami żelującymi. Pigwa jest owocem, który nie pochłania toksyn i metali ciężkich z otaczającego ją środowiska. Podobnie jak cytryny pigwa ma kwaśny smak dlatego można ją dodawać do herbaty.
Zdjęcie - Pigwa do herbaty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • 0,5 kg pigwy,
  • 0,5 kg cukru
Przygotowanie:
Pigwę należy dokładnie umyć i razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do sporego słoika i zasypać cukrem. Odstawić na 4 dni, aby pigwa puściła sok. Jeżeli soku jest zbyt mało należy dosypać cukru. Po 4 dniach przełożyć pigwę do małych słoiczków, dobrze zakręcić i przechowywać w lodówce. Pasteryzowaną można przechowywać dłużej lecz traci wtedy witaminę C.

Zdjęcie - Pigwa do herbaty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Konfitura z żurawiny

Konfitura z żurawiny

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Sok z czarnego bzu

Sok z czarnego bzu

napiecyku napiecyku
napiecyku

Dżem wiśniowy
3

Dżem wiśniowy

aronia aronia
Wiem co jem

Dżem z czarnej porzeczki - fit
1

Dżem z czarnej porzeczki - fit

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Domowy dżem z wiśni i dżem z czarnych porzeczek

Domowy dżem z wiśni i dżem z c…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Dżem wiśniowy z amaretto
1

Dżem wiśniowy z amaretto

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit