Pigwa do herbaty
Pigwa nazywana jest polską cytryną, a to ze względu na zawartość w niej witaminy C. Dzięki tej witaminie wzmacnia odporność. Ponadto zawiera pektyny, które cechują się właściwościami żelującymi. Pigwa jest owocem, który nie pochłania toksyn i metali ciężkich z otaczającego ją środowiska. Podobnie jak cytryny pigwa ma kwaśny smak dlatego można ją dodawać do herbaty.
Składniki:
Pigwę należy dokładnie umyć i razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do sporego słoika i zasypać cukrem. Odstawić na 4 dni, aby pigwa puściła sok. Jeżeli soku jest zbyt mało należy dosypać cukru. Po 4 dniach przełożyć pigwę do małych słoiczków, dobrze zakręcić i przechowywać w lodówce. Pasteryzowaną można przechowywać dłużej lecz traci wtedy witaminę C.
Składniki:
- 0,5 kg pigwy,
- 0,5 kg cukru
Pigwę należy dokładnie umyć i razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do sporego słoika i zasypać cukrem. Odstawić na 4 dni, aby pigwa puściła sok. Jeżeli soku jest zbyt mało należy dosypać cukru. Po 4 dniach przełożyć pigwę do małych słoiczków, dobrze zakręcić i przechowywać w lodówce. Pasteryzowaną można przechowywać dłużej lecz traci wtedy witaminę C.