Piersi kurczaka pieczone w boczku
Zdjęcia tego co gotuję czy piekę piętrzą się w czeluściach komputera.
Gdybym miała z tydzień wolnego przygotowałabym kilka- naście przepisów na przód, a tak... skradam sobie godziny snu, żeby podzielić się z Wami przepisem.
Gdyby nie to, że szkoda mi ponad 3 lat, które włożyłam w tworzenie tego bloga, już bym zrezygnowała, napędzacie mnie jednak mailami, wiadomościami i pytaniami, a czuć się potrzebnym - jest bardzo ważne, przynajmniej dla mnie :)
Dziś dość kalorycznie, ale szybko, pysznie i praktycznie bez wysiłku!
Składniki:
Przygotowanie:
Smacznego ;)
Gdybym miała z tydzień wolnego przygotowałabym kilka- naście przepisów na przód, a tak... skradam sobie godziny snu, żeby podzielić się z Wami przepisem.
Gdyby nie to, że szkoda mi ponad 3 lat, które włożyłam w tworzenie tego bloga, już bym zrezygnowała, napędzacie mnie jednak mailami, wiadomościami i pytaniami, a czuć się potrzebnym - jest bardzo ważne, przynajmniej dla mnie :)
Dziś dość kalorycznie, ale szybko, pysznie i praktycznie bez wysiłku!
Składniki:
- 2 pojedyńcze piersi z kurczaka
- około 8-10 średniej wielkości ziemniaków
- około 0,5 kg boczku wędzonego w plastrach
- ulubione zioła - u nas tymianek, oregano, odrobina pieprzu cayenne
Przygotowanie:
- piersi umyć, osuszyć, pociąć na 3-4 części, jakbyśmy chcieli przygotować stripsy ala KFC
- doprawić ziołami i każdy kawałek obwinąć plastrem boczku
- ziemniaki obrać, pokroić na 4-ry
- wyłożyć pozawijane piersi w boczek razem z ziemniakami w naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180-190 stopni na około 30 minut, w połowie czasu przewrócić na drugą stronę i kontrolować stopień wypieczenia boczku
- podawać z ulubioną surówką, u nas była marchewka z pomarańczą
Smacznego ;)