Pierś kurczaka z grzybami

Pierś kurczaka z grzybami

Biedny ślimak skończył swoje żywota, pod moim wiekim paluchem u prawej nogi. Cholera, że też musiał przywędrować na moją wycieraczkę. Nie zauważyłam go, było ciemno a ja dla złapania powietrza czmychnęłam na taras. Oczywiście na boso, bo kapcie wędrują w dwie strony świata. Poczułam, że coś plasnęło między palcami. Taaaaa w ciemnościach dostrzegłam całą kawalkadę ślimaków. Wszyscy w strojach Adama i Ewy. Spłoszyły mnie. Uciekłam do domu. Niezły ze mnie ślimak.....ślumok.......maślak?!

Pierś kurczaka z grzybami

2 piersi drobiowe

sól, pieprz

olej

dodatkowo:

50 dag grzybów

1 cebula

4 łyżki masła

pieprz, sól

Mięso lekko rozbijamy. Nacieramy solą i pieprzem. Wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy z dwóch stron.

Grzyby obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Pokroić w plastry. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić z masłem. Dodać ugotowane grzyby, posolić, popieprzyć. Dusić pod przykryciem około 5 minut.Zdjąć pokrywkę i pozwolić aby odparował nadmiar wody.

 

Kategorie przepisów