Pierś kaczki w sosie winnym

Zdjęcie - Pierś kaczki w sosie winnym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Są takie potrawy, które z założenia uważamy za bardzo skomplikowane i trudne do odtworzenia w domowej kuchni. Jednym z nich jest przyrządzenie soczystej, pełnej smaku piersi z kaczki. A to naprawdę proste danie, którego przygotowanie zajmie nam kwadrans! Uznanie teściowej i gości gwarantowane! :)

Zdjęcie - Pierś kaczki w sosie winnym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pierś kaczki naprawdę warto podać różową, krótko obsmażoną, a następnie podpieczoną w piekarniku. Jej mięso wręcz rozpływa się w ustach!

Zdjęcie - Pierś kaczki w sosie winnym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W mim przypadku kaczkę podałam z sosem z czerwonego wina, a dodatkowo przesmażyłam na maśle kilka świeżych fig, żeby dodać do dania słodkie nuty, bo kacze mięso świetnie komponuje się z owocowymi smakami.

Składniki:
  • pierś kaczki - 2 szt
  • czerwone wytrawne wino - 1/2 szklanki
  • miód - 2 łyżki
  • szalotka - 1 szt
  • goździki - 3 szt
  • kolendra - 1/4 łyżeczki, mielona
  • figi - 2-3 szt
  • masło - 1 łyżka
  • sól, pieprz - do smaku
Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 220 0C. Piersi osusz papierowym ręcznikiem.

Skórkę na piersiach natnij „na krzyż”, w ok. 2 cm romby. Delikatnie, by nie uszkodzić mięsa. (Jeśli są, odetnij polędwiczki, możesz usmażyć je obok mięsa w kilka minut). Dopraw solą i pieprzem.

Rozgrzej patelnię, ułóż na niej kaczkę skórą do dołu, smaż 3 minuty z jednej i 2 z drugiej strony. Przenieś piersi na małą blaszkę do pieczenia i w staw (teraz ponownie skórą do góry) na ok. 10 minut do piekarnika, na ostatnią minutę możesz włączyć funkcję grilla.

W czasie pieczenia na patelnię, na której smażyło się mięso (możesz odlać nieco tłuszczu, jeśli jest go zbyt dużo), dodaj drobno posiekaną szalotkę i goździki oraz kolendrę, zeszklij. Wlej wino oraz miód i  gotuj na sporym ogniu,  aż sos zgęstnieje.

Na drugiej patelni obsmaż na maśle ćwiartki fig (możesz to zrobić też wcześniej np. przed smażeniem piersi, na tej samej patelni).

Po wyjęciu mięsa z pieca pozwól mu kilka minut odpocząć. Poporcjuj. Do sosu dodaj płyny, które zostały na talerzu po „odpoczywaniu” kaczki.

Mięso podawaj z sosem, smażonymi figami, oprószone świeżo mielonym pieprzem.

Przepisy z tych kategorii

Placuszki drobiowe
2

Placuszki drobiowe

Patrycja Patrycja
Simply Food

Potrawka z kurczakiem i pieczarkami
1

Potrawka z kurczakiem i piecza…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pieczone piersi z kurczaka w panierce (LOW FODMAP, gluten free, lactose free)
3

Pieczone piersi z kurczaka w p…

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Chrupiący indyk w panierce panko
2

Chrupiący indyk w panierce pan…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Eskalopki z indyka
4

Eskalopki z indyka

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Kurczak w słodko kwaśnym sosie
2

Kurczak w słodko kwaśnym sosie

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork