Pierożki z jabłkami
Delikatne i kruche pierożki z jabłkami to coś co śmiało mogę polecić na niedzielę i nie tylko. Dzięki cienko rozwałkowanemu ciastu są tak pyszne że znikają natychmiast. Bardzo polecam:)
Składniki:
- 1 margaryna
- 0,5 kg mąki
- 6 łyżek kwaśnej śmietany
- 2,5 dag drożdży
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 1 cukier waniliowy
- jabłka
Śmietanę, cukier, pół szklanki mąki i drożdże rozbełtać i odstawić na 1/2 h w ciepłe miejsce. Margarynę zetrzeć na tarce, dodać pozostałe składniki, wyrobić gładkie ciasto i odstawić na 1/2 h do lodówki. Ciasto rozwałkować, wycinać cienkie krążki, w środek wkładać obrane i pokrojone wcześniej jabłka. Sklejać pierożki i układać na blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na rumiano. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)