Pierożki z jabłkami

Pierożki z  jabłkami

Delikatne i kruche pierożki z jabłkami to coś co śmiało mogę polecić na niedzielę i nie tylko. Dzięki cienko rozwałkowanemu ciastu są tak pyszne że znikają natychmiast. Bardzo polecam:)

Zdjęcie - Pierożki z  jabłkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 margaryna
  • 0,5 kg mąki
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany
  • 2,5 dag drożdży
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • jabłka

Śmietanę, cukier, pół szklanki mąki  i drożdże rozbełtać i odstawić na 1/2 h w ciepłe miejsce. Margarynę zetrzeć na tarce, dodać pozostałe składniki, wyrobić gładkie ciasto i odstawić na 1/2 h do lodówki. Ciasto rozwałkować, wycinać cienkie krążki, w środek wkładać obrane i pokrojone wcześniej jabłka. Sklejać pierożki i układać na blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na rumiano. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów