Pierożki dim sum
- Wynik: 40
- Czas przygotowania: 20minuty
- Czas gotowania: 20minuty
Mam długą listę potraw, które zaliczyłam do praco lub czasochłonnych, na wykonanie których mogę sobie pozwolić tylko w wolne dni. Znajdowały się na niej między innymi pierożki dim sum. Delikatne ciasto i dobrze doprawiony farsz sprawia, że trudno oderwać się od azjatyckich przysmaków. Moje pierożki osiągnęły nieco większy rozmiar ale kto by się tym przejmował:) Po prostu zamiast 6 maleńkich pierożków można zjeść 3 nieco większe i być sytym. Przy tej okazji miałam okazję wykorzystać wreszcie bambusowe naczynia do gotowania na parze, które zakupiłam ponad dwa lata temu.
Składniki- Składniki na ciasto
- mąka pszenna - 500 g
- ciepła woda - ok. 200 ml
- olej - 3 łyżki
- Składniki na farsz
- mięso mielone - 500g
- kapusta pekińska - 1/2 główki
- cebula - 1 szt.
- czosnek - 3 ząbki
- sos sojowy - 2 łyżki
- olej np. sezamowy lub z orzeszków arachidowych - 1 łyżka
- cukier brązowy - 1/2 łyżeczki
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
Mięso mielone, poszatkowaną kapustę oraz cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek przełożyć do miski. Dodać sos sojowy, olej, sól, pieprz, cukier i dokładnie wymieszać. Odstawić. Początkowo farszu jest bardzo dużo, jednak z czasem zmniejsza swoją objętość gdy kapusta zmięknie.
Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić dołek, wlać wodę i olej, wyrobić ciasto. Uformować kulę. Ciasto podzielić dwie części. Rozwałkować, wycinać małą szklanką. Na środek nałożyć farsz i sklejać brzegi. Dobrze jest skleić brzegi wodą za pomocą pędzelka.
Pierogi układać w naczyniu wyłożonym pergaminem. Gotować na parze ok. 20 min (zależy od wielkości pierożków).
Smacznego:)