Pierożki dim sum

Zdjęcie - Pierożki dim sum - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 40
  • Czas przygotowania: 20minuty
  • Czas gotowania: 20minuty

Mam długą listę potraw, które zaliczyłam do praco lub czasochłonnych, na wykonanie których mogę sobie pozwolić tylko w wolne dni. Znajdowały się na niej między innymi pierożki dim sum. Delikatne ciasto i  dobrze doprawiony farsz sprawia, że trudno oderwać się od azjatyckich przysmaków. Moje pierożki osiągnęły nieco większy rozmiar ale kto by się tym przejmował:) Po prostu zamiast 6 maleńkich pierożków można zjeść 3 nieco większe i być sytym. Przy tej okazji miałam okazję wykorzystać wreszcie bambusowe naczynia do gotowania na parze, które zakupiłam ponad dwa lata temu.

Składniki Instrukcje

Mięso mielone, poszatkowaną kapustę oraz cebulę i  przeciśnięty przez praskę czosnek przełożyć do miski. Dodać sos sojowy, olej, sól, pieprz, cukier i dokładnie wymieszać. Odstawić. Początkowo farszu jest bardzo dużo, jednak z czasem zmniejsza swoją objętość gdy kapusta zmięknie.

Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić dołek, wlać wodę i olej, wyrobić ciasto. Uformować kulę. Ciasto podzielić dwie części. Rozwałkować, wycinać małą szklanką. Na środek nałożyć farsz i sklejać brzegi. Dobrze jest skleić brzegi wodą za pomocą pędzelka.

Pierogi układać w naczyniu wyłożonym pergaminem. Gotować na parze ok. 20 min (zależy od wielkości pierożków).

Smacznego:)

Zdjęcie - Pierożki dim sum - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Omlet japoński tamago (tamagoyaki)

Omlet japoński tamago (tamagoy…

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

Kurczak słodko-kwaśny

Kurczak słodko-kwaśny

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kapusta pak choi z marynowanym tofu, fistaszkami i sosem kabayaki

Kapusta pak choi z marynowanym…

food² food²
Food Square

Kurczak z boczniakami po chińsku
1

Kurczak z boczniakami po chińs…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Wieprzowina po chińsku z orzechami ziemnymi
1

Wieprzowina po chińsku z orzec…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Kapusta z octem ryżowym (jak u chińczyka)

Kapusta z octem ryżowym (jak u…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Przepisy z tych kategorii

Pierogi z gęsiną i śliwkami

Pierogi z gęsiną i śliwkami

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Pierogi z marmoladą

Pierogi z marmoladą

Doprawione Fantazją Doprawione Fantazją
Doprawione Fantazją

Pieczone ruskie pierogi. Przepis na idealne pierogi z piekarnika
1

Pieczone ruskie pierogi. Przep…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pierogi z karpiem

Pierogi z karpiem

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Wigilijne uszka z grzybami i kapustą

Wigilijne uszka z grzybami i k…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Uszka z grzybami

Uszka z grzybami

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo