Pierożki dim sum

Zdjęcie - Pierożki dim sum - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 40
  • Czas przygotowania: 20minuty
  • Czas gotowania: 20minuty

Mam długą listę potraw, które zaliczyłam do praco lub czasochłonnych, na wykonanie których mogę sobie pozwolić tylko w wolne dni. Znajdowały się na niej między innymi pierożki dim sum. Delikatne ciasto i  dobrze doprawiony farsz sprawia, że trudno oderwać się od azjatyckich przysmaków. Moje pierożki osiągnęły nieco większy rozmiar ale kto by się tym przejmował:) Po prostu zamiast 6 maleńkich pierożków można zjeść 3 nieco większe i być sytym. Przy tej okazji miałam okazję wykorzystać wreszcie bambusowe naczynia do gotowania na parze, które zakupiłam ponad dwa lata temu.

Składniki Instrukcje

Mięso mielone, poszatkowaną kapustę oraz cebulę i  przeciśnięty przez praskę czosnek przełożyć do miski. Dodać sos sojowy, olej, sól, pieprz, cukier i dokładnie wymieszać. Odstawić. Początkowo farszu jest bardzo dużo, jednak z czasem zmniejsza swoją objętość gdy kapusta zmięknie.

Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić dołek, wlać wodę i olej, wyrobić ciasto. Uformować kulę. Ciasto podzielić dwie części. Rozwałkować, wycinać małą szklanką. Na środek nałożyć farsz i sklejać brzegi. Dobrze jest skleić brzegi wodą za pomocą pędzelka.

Pierogi układać w naczyniu wyłożonym pergaminem. Gotować na parze ok. 20 min (zależy od wielkości pierożków).

Smacznego:)

Zdjęcie - Pierożki dim sum - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kurczak z boczniakami po chińsku

Kurczak z boczniakami po chińs…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Wieprzowina po chińsku z orzechami ziemnymi

Wieprzowina po chińsku z orzec…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Kapusta z octem ryżowym (jak u chińczyka)

Kapusta z octem ryżowym (jak u…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Azjatycka wołowina z brokułami

Azjatycka wołowina z brokułami…

Dzi Dzi
karmelowy

Chow mein z kurczakiem i warzywami
1

Chow mein z kurczakiem i warzy…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Kurczak Kung Pao  ( Gong Bao, Kung Po )

Kurczak Kung Pao ( Gong Bao,…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Przepisy z tych kategorii

Chińskie pierożki z wieprzowiną i krewetkami
1

Chińskie pierożki z wieprzowin…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Stir fry z wołowiną i prażonymi orzechami nerkowca

Stir fry z wołowiną i prażonym…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Azjatycka zupa z wołowiną teriyaki

Azjatycka zupa z wołowiną teri…

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

Kurczak po syczuańsku

Kurczak po syczuańsku

Tyna Tyna
In cooking we trust

Chińskie pierożki Jiaozi gotowane na parze
4

Chińskie pierożki Jiaozi gotow…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Kurczak w sosie winno-imbirowym

Kurczak w sosie winno-imbirowy…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog