Pierożki dim sum

Pierożki dim sum
Zdjęcie - Pierożki dim sum - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 40
  • Czas przygotowania: 20minuty
  • Czas gotowania: 20minuty

Mam długą listę potraw, które zaliczyłam do praco lub czasochłonnych, na wykonanie których mogę sobie pozwolić tylko w wolne dni. Znajdowały się na niej między innymi pierożki dim sum. Delikatne ciasto i  dobrze doprawiony farsz sprawia, że trudno oderwać się od azjatyckich przysmaków. Moje pierożki osiągnęły nieco większy rozmiar ale kto by się tym przejmował:) Po prostu zamiast 6 maleńkich pierożków można zjeść 3 nieco większe i być sytym. Przy tej okazji miałam okazję wykorzystać wreszcie bambusowe naczynia do gotowania na parze, które zakupiłam ponad dwa lata temu.

Składniki Instrukcje

Mięso mielone, poszatkowaną kapustę oraz cebulę i  przeciśnięty przez praskę czosnek przełożyć do miski. Dodać sos sojowy, olej, sól, pieprz, cukier i dokładnie wymieszać. Odstawić. Początkowo farszu jest bardzo dużo, jednak z czasem zmniejsza swoją objętość gdy kapusta zmięknie.

Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić dołek, wlać wodę i olej, wyrobić ciasto. Uformować kulę. Ciasto podzielić dwie części. Rozwałkować, wycinać małą szklanką. Na środek nałożyć farsz i sklejać brzegi. Dobrze jest skleić brzegi wodą za pomocą pędzelka.

Pierogi układać w naczyniu wyłożonym pergaminem. Gotować na parze ok. 20 min (zależy od wielkości pierożków).

Smacznego:)

Zdjęcie - Pierożki dim sum - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów