Pierogi z wiśniami
- Wynik: 35
- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas gotowania: 5 minut
Pierogi z owocami to dla wielu danie dzieciństwa. Dla mnie niekoniecznie, bo wolę wytrawną wersję ale akurat z wiśniami zjem tak chętnie jak i te z jagodami. Nie robię dużej porcji bo najlepsze są na świeżo, prosto wyjęte z wody, a jeśli mimo wszystko zostaną w podobny sposób je odświeżam. Polane jogurtem greckim lub rozpuszczonym masłem smakują mega pysznie.
Składniki
- mąka - 300 g
- masło - 2 łyżki
- ciepła woda - 200-250 ml
- sól - szczypta
- wiśnie - ok. 2 szklanki
- masło do podania
- lub jogurt
Instrukcje
Wiśnie umyć i wydrylować.
Mąkę przesiać, dodać sól i miękkie masło. Stopniowo wlewać wodę, wszystko wymieszać i wyrabiać ciasto. Można podsypywać mąką jesli będzie się zbyt kleiło.
Gotowe ciasto podzielić na pół. Rozwałkować duży cienki placek i szklanką wycinać kółka. Na każde nakładać łyżeczką odpowiednią ilość wiśni, skleić brzegi i wywinąć ładny grzebyk (niekoniecznie:)
W dużym garnku zagotować wodę, dodać łyżkę oleju i wrzucać pierogi. Gotować 2-3 min. od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać natychmiast polane rozpuszczonym masłem lub jogurtem i posypane cukrem.
Smacznego:)