Pierogi z wiśniami

Pierogi z wiśniami

Zdjęcie - Pierogi z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • Wynik: 35
  • Czas przygotowania: 30 minut
  • Czas gotowania: 5 minut

 

Pierogi z owocami to dla wielu danie dzieciństwa. Dla mnie niekoniecznie, bo wolę wytrawną wersję ale akurat  z wiśniami zjem tak chętnie jak i te  z jagodami. Nie robię dużej porcji bo najlepsze są na świeżo, prosto wyjęte z wody, a jeśli mimo wszystko zostaną w podobny sposób je odświeżam. Polane jogurtem greckim lub rozpuszczonym masłem smakują mega pysznie.

Składniki

Instrukcje

Wiśnie umyć i wydrylować.

Mąkę przesiać, dodać sól i miękkie masło. Stopniowo wlewać wodę, wszystko wymieszać  i wyrabiać ciasto. Można podsypywać mąką jesli będzie się zbyt kleiło.

Gotowe ciasto podzielić na pół. Rozwałkować duży cienki placek i szklanką wycinać kółka. Na każde nakładać łyżeczką odpowiednią ilość wiśni, skleić brzegi i wywinąć ładny grzebyk (niekoniecznie:)

W dużym garnku zagotować wodę, dodać łyżkę oleju  i wrzucać pierogi. Gotować 2-3 min. od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać natychmiast polane rozpuszczonym masłem lub jogurtem i posypane cukrem.

Smacznego:)

Zdjęcie - Pierogi z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów