Pierogi z powidłami
- Wynik: 30
- Czas przygotowania: 20minuty
- Czas gotowania: 10minuty
Te pierogi tak naprawdę lekko przypominają knedle a to za sprawą ziemniaków w cieście. Jednak dla mnie płaska forma jest lepsza od knedlowej kulki. Polecam spróbować:)
Składniki- ugotowane ziemniaki - 1 kg
- mąka pszenna - 250 g
- jajka - 3 szt.
- powidła śliwkowe - 1/2 szklanki
- masło - 50 g
- bułka tarta - 50 g
- cukier - do posypania
- cynamon - do posypania
- sól
Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Z mąki, ziemniaków, 2 jajek oraz soli zagnieść ciasto i rozwałkować na placek grubości 1/2 cm, następnie wyciąć koła o średnicy 8-10 cm. Na środku każdego kawałka ciasta położyć 1 łyżeczkę powideł. Roztrzepać pozostałe jajko, posmarować brzegi kół, zagiąć w połowie i mocno docisnąć końce.
W garnku zagotować dużą ilość wody, posolić i zmniejszyć ogień. Wkładać pierogi i gotować ok. 10 min. na średnim ogniu. W międzyczasie przyrumienić bułkę na maśle.
Wyjąć pierogi z wody i odcedzić. Podawać polane bułką tartą z masłem. Po wierzchu posypać jeszcze cukrem i cynamonem.
Smacznego:)