Pierogi z powidłami

Pierogi z powidłami
Zdjęcie - Pierogi z powidłami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 30
  • Czas przygotowania: 20minuty
  • Czas gotowania: 10minuty

Te pierogi  tak naprawdę lekko  przypominają knedle a to za sprawą ziemniaków w cieście. Jednak dla mnie płaska forma jest lepsza od knedlowej kulki. Polecam spróbować:)

Składniki Instrukcje

Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Z mąki, ziemniaków, 2 jajek oraz soli zagnieść ciasto i rozwałkować na placek  grubości 1/2 cm, następnie wyciąć koła o średnicy 8-10 cm. Na środku każdego kawałka ciasta położyć 1 łyżeczkę powideł. Roztrzepać pozostałe jajko, posmarować brzegi kół, zagiąć w połowie i mocno docisnąć końce.

W garnku zagotować dużą ilość wody, posolić i zmniejszyć ogień. Wkładać pierogi i gotować ok. 10 min. na średnim ogniu. W międzyczasie przyrumienić bułkę na maśle.

Wyjąć pierogi z wody i odcedzić. Podawać polane bułką tartą z masłem. Po wierzchu posypać jeszcze cukrem i cynamonem.

Smacznego:)

Zdjęcie - Pierogi z powidłami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów