Pierogi z mięsem


Pierogi z mięsem to bardzo smaczny pomysł na wykorzystanie mięsa z gotowania rosołu. Jeśli użyjecie proporcji z tego przepisu na rosół – klik, otrzymacie dokładnie 700 g mięsa do przygotowania farszu do pierogów. Ja gotuję rosół wieczorem, a na drugi dzień przygotowuję pierogi. Bardzo często spotykałam się z tym, że farsz w pierogach był zbyt suchy. Jest na to prosta rada, po zmieleniu mięsa należy dodać tyle rosołu, żeby masa była dość wilgotna. Rzadziej zdarza się, że masa po zmieleniu jest dość rzadka, ale i na to jest sposób, wówczas należy ją przesmażyć aż osiągnie pożądaną konsystencję. Na koniec dobrze doprawić solą i pieprzem, nie mogą się nie udać! Smacznego :).


Zdjęcie - Pierogi z mięsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA PIEROGI Z MIĘSEM
(ok. 60 sztuk)


Ciasto :
2 porcje ciasta z tego przepisu – klik

Farsz :
700 g mięsa z rosołu, patrz przepis na rosół – klik
1 marchewka z rosołu
½ korzenia pietruszki z rosołu
1 cebula
2 łyżki oleju
sól, pieprz
rosół


Jak zrobić pierogi z mięsem :
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę, oprószyć solą i pieprzem, smażyć kilka minut aż lekko się zarumieni. Odstawić do przestudzenia. Mięso zmielić w maszynce, razem z podsmażoną cebulą, marchewką i korzeniem pietruszki. Do masy dodać odpowiednią ilość ostudzonego rosołu, tyle, żeby nie była sucha (jeśli masa przed dodaniem rosołu jest zbyt rzadka, nie dodajemy go a samą masę należy przesmażyć aż osiągnie odpowiednią konsystencję). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotować ciasto według przepisu, rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Wycinać kółka, na każde nakładać farsz i dokładnie zalepiać. Układać na kuchennej ściereczce podsypanej mąką. Wrzucać do gotującej się osolonej wody, gotować przez 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Przepisy z tych kategorii

Uszka z grzybami z omastą czosnkowo-ziołową

Uszka z grzybami z omastą czos…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Pierogi z nadzieniem z kaszy gryczanej, szpinaku i fety
2

Pierogi z nadzieniem z kaszy g…

figmara figmara
figowe smaki

Pierogi z mięsem i kaszą jęczmienną
1

Pierogi z mięsem i kaszą jęczm…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Wegańskie  pierogi ruskie z pudrem grzybowym

Wegańskie pierogi ruskie z pu…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pierogi ze śliwkami i serem
2

Pierogi ze śliwkami i serem

figmara figmara
figowe smaki

Pierogi ze śliwkami
2

Pierogi ze śliwkami

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Łosoś w pomarańczach na szpinaku z migdałami

Łosoś w pomarańczach na szpina…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Piersi kaczki w sosie bakaliowym

Piersi kaczki w sosie bakaliow…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pstrąg łososiowy z salsą z mango i granata

Pstrąg łososiowy z salsą z man…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ratatouille z kopytkami z semoliną
1

Ratatouille z kopytkami z semo…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Ziemniaczane kotlety z kozim serem i karmelizowaną cebulą

Ziemniaczane kotlety z kozim s…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Kotleciki z tuńczyka z koperkiem
2

Kotleciki z tuńczyka z koperki…

Beti Beti
kruche babeczki