Pierogi z mięsem


Pierogi z mięsem to bardzo smaczny pomysł na wykorzystanie mięsa z gotowania rosołu. Jeśli użyjecie proporcji z tego przepisu na rosół – klik, otrzymacie dokładnie 700 g mięsa do przygotowania farszu do pierogów. Ja gotuję rosół wieczorem, a na drugi dzień przygotowuję pierogi. Bardzo często spotykałam się z tym, że farsz w pierogach był zbyt suchy. Jest na to prosta rada, po zmieleniu mięsa należy dodać tyle rosołu, żeby masa była dość wilgotna. Rzadziej zdarza się, że masa po zmieleniu jest dość rzadka, ale i na to jest sposób, wówczas należy ją przesmażyć aż osiągnie pożądaną konsystencję. Na koniec dobrze doprawić solą i pieprzem, nie mogą się nie udać! Smacznego :).


Zdjęcie - Pierogi z mięsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA PIEROGI Z MIĘSEM
(ok. 60 sztuk)


Ciasto :
2 porcje ciasta z tego przepisu – klik

Farsz :
700 g mięsa z rosołu, patrz przepis na rosół – klik
1 marchewka z rosołu
½ korzenia pietruszki z rosołu
1 cebula
2 łyżki oleju
sól, pieprz
rosół


Jak zrobić pierogi z mięsem :
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę, oprószyć solą i pieprzem, smażyć kilka minut aż lekko się zarumieni. Odstawić do przestudzenia. Mięso zmielić w maszynce, razem z podsmażoną cebulą, marchewką i korzeniem pietruszki. Do masy dodać odpowiednią ilość ostudzonego rosołu, tyle, żeby nie była sucha (jeśli masa przed dodaniem rosołu jest zbyt rzadka, nie dodajemy go a samą masę należy przesmażyć aż osiągnie odpowiednią konsystencję). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotować ciasto według przepisu, rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Wycinać kółka, na każde nakładać farsz i dokładnie zalepiać. Układać na kuchennej ściereczce podsypanej mąką. Wrzucać do gotującej się osolonej wody, gotować przez 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Przepisy z tych kategorii

Frittata z łodygą brokułu i czerstwym pieczywem

Frittata z łodygą brokułu i cz…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Łazanki z naleśników gryczanych z czerwoną kapustą
1

Łazanki z naleśników gryczanyc…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kapuśniak z soczewicą
2

Kapuśniak z soczewicą

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem
1

Potrawka z kurczaka z marchewk…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kotleciki ziemniaczane z kiełbasą i żółtym serem
2

Kotleciki ziemniaczane z kiełb…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pudding chlebowy – sposób na czerstwe pieczywo
1

Pudding chlebowy – sposób na c…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

Pierogi ze śliwkami i serem
2

Pierogi ze śliwkami i serem

figmara figmara
figowe smaki

Pierogi ze śliwkami
2

Pierogi ze śliwkami

Beti Beti
kruche babeczki

Pierogi z jagodami i serem
2

Pierogi z jagodami i serem

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pierogi ruskie z kurkami

Pierogi ruskie z kurkami

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Ravioli Vecchia Modena

Ravioli Vecchia Modena

food² food²
Food Square