Pierogi z mięsem


Pierogi z mięsem to bardzo smaczny pomysł na wykorzystanie mięsa z gotowania rosołu. Jeśli użyjecie proporcji z tego przepisu na rosół – klik, otrzymacie dokładnie 700 g mięsa do przygotowania farszu do pierogów. Ja gotuję rosół wieczorem, a na drugi dzień przygotowuję pierogi. Bardzo często spotykałam się z tym, że farsz w pierogach był zbyt suchy. Jest na to prosta rada, po zmieleniu mięsa należy dodać tyle rosołu, żeby masa była dość wilgotna. Rzadziej zdarza się, że masa po zmieleniu jest dość rzadka, ale i na to jest sposób, wówczas należy ją przesmażyć aż osiągnie pożądaną konsystencję. Na koniec dobrze doprawić solą i pieprzem, nie mogą się nie udać! Smacznego :).


Zdjęcie - Pierogi z mięsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA PIEROGI Z MIĘSEM
(ok. 60 sztuk)


Ciasto :
2 porcje ciasta z tego przepisu – klik

Farsz :
700 g mięsa z rosołu, patrz przepis na rosół – klik
1 marchewka z rosołu
½ korzenia pietruszki z rosołu
1 cebula
2 łyżki oleju
sól, pieprz
rosół


Jak zrobić pierogi z mięsem :
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę, oprószyć solą i pieprzem, smażyć kilka minut aż lekko się zarumieni. Odstawić do przestudzenia. Mięso zmielić w maszynce, razem z podsmażoną cebulą, marchewką i korzeniem pietruszki. Do masy dodać odpowiednią ilość ostudzonego rosołu, tyle, żeby nie była sucha (jeśli masa przed dodaniem rosołu jest zbyt rzadka, nie dodajemy go a samą masę należy przesmażyć aż osiągnie odpowiednią konsystencję). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotować ciasto według przepisu, rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Wycinać kółka, na każde nakładać farsz i dokładnie zalepiać. Układać na kuchennej ściereczce podsypanej mąką. Wrzucać do gotującej się osolonej wody, gotować przez 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Przepisy z tych kategorii

Schab w sosie pomidorowo-śmietanowym
1

Schab w sosie pomidorowo-śmiet…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Baleron pieczony
2

Baleron pieczony

Beti Beti
kruche babeczki

Krokiety z mięsem

Krokiety z mięsem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Galaretka drobiowa z brzoskwiniami

Galaretka drobiowa z brzoskwin…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Zupa jarzynowa z pulpetami
2

Zupa jarzynowa z pulpetami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Świąteczna kaczka z jabłkami w glazurze z whiskey

Świąteczna kaczka z jabłkami w…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Przepisy z tych kategorii

Czarny ryż z kurczakiem i mango

Czarny ryż z kurczakiem i mang…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zapiekanka makaronowa z ajvarem, kiełbasą i oliwkami
1

Zapiekanka makaronowa z ajvare…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pęczak z soczewicą, fasolką szparagową i fetą
1

Pęczak z soczewicą, fasolką sz…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka z kiełbasą

Sałatka z kiełbasą

Patrycja Patrycja
Simply Food

Proste cakepops – ciasto na patyczkach
1

Proste cakepops – ciasto na pa…

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Bruschetta z pieczarkami jarmużem i bryndzą
1

Bruschetta z pieczarkami jarmu…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy