Pierogi z mięsem
Pierogi z mięsem to bardzo smaczny pomysł na wykorzystanie mięsa z gotowania rosołu. Jeśli użyjecie proporcji z tego przepisu na rosół – klik, otrzymacie dokładnie 700 g mięsa do przygotowania farszu do pierogów. Ja gotuję rosół wieczorem, a na drugi dzień przygotowuję pierogi. Bardzo często spotykałam się z tym, że farsz w pierogach był zbyt suchy. Jest na to prosta rada, po zmieleniu mięsa należy dodać tyle rosołu, żeby masa była dość wilgotna. Rzadziej zdarza się, że masa po zmieleniu jest dość rzadka, ale i na to jest sposób, wówczas należy ją przesmażyć aż osiągnie pożądaną konsystencję. Na koniec dobrze doprawić solą i pieprzem, nie mogą się nie udać! Smacznego :).
PRZEPIS NA PIEROGI Z MIĘSEM
(ok. 60 sztuk)
Ciasto :
2 porcje ciasta z tego przepisu – klik
Farsz :
700 g mięsa z rosołu, patrz przepis na rosół – klik
1 marchewka z rosołu
½ korzenia pietruszki z rosołu
1 cebula
2 łyżki oleju
sól, pieprz
rosół
Jak zrobić pierogi z mięsem :
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę, oprószyć solą i pieprzem, smażyć kilka minut aż lekko się zarumieni. Odstawić do przestudzenia. Mięso zmielić w maszynce, razem z podsmażoną cebulą, marchewką i korzeniem pietruszki. Do masy dodać odpowiednią ilość ostudzonego rosołu, tyle, żeby nie była sucha (jeśli masa przed dodaniem rosołu jest zbyt rzadka, nie dodajemy go a samą masę należy przesmażyć aż osiągnie odpowiednią konsystencję). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotować ciasto według przepisu, rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Wycinać kółka, na każde nakładać farsz i dokładnie zalepiać. Układać na kuchennej ściereczce podsypanej mąką. Wrzucać do gotującej się osolonej wody, gotować przez 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.