Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

Zdjęcie - PIEROGI Z MIĘSEM ( + najlepsze ciasto na pierogi! ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostatnią sobotę spędziłam na lepieniu pierogów!

Mama już od jakiegoś czasu mnie o nie męczyła, a teraz to ja sama również miałam na nie ochotę. Delikatne ( najlepsze! i sprawdzone! ) ciasto na pierogi obficie wypełnione przepysznym, mięsnym farszem. Idealne z cebulką albo skwarkami. Idealne prosto albo odsmażane na masełku.

Pierogi idealne :D

Częstujcie się!

Zapraszam!

 Zdjęcie - PIEROGI Z MIĘSEM ( + najlepsze ciasto na pierogi! ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

CIASTO:

* mąka pszenna – 1 szkl
* jajko – 1 szt
* masło -1 łyżeczka
* sól -1 szczypta
* gorąca woda – 0,5 szkl

FARSZ:

* mięso z rosołu – ok. 250 g
* marchew i pietruszka z rosołu – 1 szt
* bulion – 0,5 szkl
* cebula -1 szt
* masło – 1 łyżka
* sól, pieprz , ostra papryka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy jajko oraz masło, a następnie powoli wlewamy gorącą ( ale nie wrzącą ) wodę dokładnie wyrabiając gładkie, elastyczne ciasto.

Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut ( zawinięte ).

FARSZ:

Przygotowanie farszu najlepiej zacząć dzień wcześniej od ugotowania rosołu.

Oczyszczone mięso kroimy drobniutko, dodajemy posiekana marchew oraz pietruszkę – możemy to zrobić również w maszynce do mielenia.

Wrzucamy zeszkloną na maśle cebulkę, podlewamy bulionem i doprawiamy do smaku.

Wyrobiony odstawiamy do lodówki na ok, 30 minut.

CAŁOŚĆ:

Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy okręgi i nadziewamy farszem.

Zlepiamy pierogi i gotujemy ok. 3-4 minuty w osolonym wrzątku.

Podajemy gorące!

Smacznego!

INNE SMAKOWITE PIEROGI Z BLOGA:

Zdjęcie - PIEROGI Z MIĘSEM ( + najlepsze ciasto na pierogi! ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - PIEROGI Z MIĘSEM ( + najlepsze ciasto na pierogi! ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - PIEROGI Z MIĘSEM ( + najlepsze ciasto na pierogi! ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów