Pierogi z mięsem i kapustą

Pierogi z mięsem i  kapustą

Zdjęcie - Pierogi z mięsem i  kapustą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

składniki na farsz:

50 dag mięsa (wołowina z wieprzowiną)

40 dag kapusty kiszonej

1 cebula

sól

pieprz

listki laurowe

ziele angielskie

olej

Kapustę wrzucić do gara, zalać wodą i gotować do miękkości. Odcedzić, mocno odcisnąć z wody (ja odsączam ściskając w garści). Mięso umyć, wrzucić do gara, zalać wodą. Dodać sól, pieprz, 4 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego. Gotować do miękkości. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju. Ugotowane mięso zmielić przez maszynkę. Następnie połączyć z kapustą i przesmażoną cebulą. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

 

 

składniki na ciasto:

80 dag mąki pszennej

300ml letniej wody

odrobina soli

 Mąkę wsypać na stolnicę, dodać odrobinę soli, zrobić  mały dołeczek i wlać wodę. Zagnieść ciasto. Gdy będzie gładkie i lsniące podzielić na kilka kawałków. Rozwałkować na grubość 2 mm i wykrawać krążki. Na każdy krążek nakładać farsz, zlepiać za pomocą widelca. Tak przygotowane pierogi wkładać na gotowaną i osoloną wodę. Gdy wypłyną na wierzch, wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej. Podawać z przesmażoną cebulką. 

 

 

 

 

Zdjęcie - Pierogi z mięsem i  kapustą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                  Zdjęcie - Pierogi z mięsem i  kapustą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Pierogi z mięsem i  kapustą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kategorie przepisów