Pierogi z mięsem i kapustą
składniki na farsz:
50 dag mięsa (wołowina z wieprzowiną)
40 dag kapusty kiszonej
1 cebula
sól
pieprz
listki laurowe
ziele angielskie
olej
Kapustę wrzucić do gara, zalać wodą i gotować do miękkości. Odcedzić, mocno odcisnąć z wody (ja odsączam ściskając w garści). Mięso umyć, wrzucić do gara, zalać wodą. Dodać sól, pieprz, 4 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego. Gotować do miękkości. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju. Ugotowane mięso zmielić przez maszynkę. Następnie połączyć z kapustą i przesmażoną cebulą. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
składniki na ciasto:
80 dag mąki pszennej
300ml letniej wody
odrobina soli
Mąkę wsypać na stolnicę, dodać odrobinę soli, zrobić mały dołeczek i wlać wodę. Zagnieść ciasto. Gdy będzie gładkie i lsniące podzielić na kilka kawałków. Rozwałkować na grubość 2 mm i wykrawać krążki. Na każdy krążek nakładać farsz, zlepiać za pomocą widelca. Tak przygotowane pierogi wkładać na gotowaną i osoloną wodę. Gdy wypłyną na wierzch, wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej. Podawać z przesmażoną cebulką.