Pierogi z kaszanką "Himmel und Erde"
Pierogi uwielbiam, kaszankę również, dlatego połączenie wydało się oczywiste. Długo zabierałam się do realizacji mojego pomysłu, ale efekt jest super smaczny.
Inspiracją nadzienia pierogów jest niemiecki klasyk "Himmel und Erde" (po przepis zapraszam tutaj). Jeśli nie znasz tego specjału wyjaśniam - to przysmażone plasterki kaszanki ułożone na puree ziemniaczanym z musem jabłkowym, całość okraszona cebulką z boczkiem.
Dzięki dodatkowi ziemniaków do kaszanki nadzienie pierogowe nabrało lekkości, winno-kwaskowate jabłka dopełniły farsz smakowo. Omastę stanowi boczek z cebulką.
Najważniejsza w pierogach jest dobrej jakości i bardzo smaczna kaszanka.
Składniki na około 40 pierogów:
300 g mąki orkiszowej jasnej
około 150 ml gorącej wody
1 łyżka oleju
sól
2 kaszanki
1/2 jabłka lub mus jabłkowy+ majeranek
1 duża cebula
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia
3-4 średnie ugotowane ziemniaki
boczek surowy
Przygotowanie:
- z podanych składników zagnieść ciasto pierogowe. Owinąć w ściereczkę i odstawić na 15 minut
- kaszankę obrać z flaka, pokroić w plasterki. Cebulę obrać i połowę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na patelni cebulkę i kaszankę pokrojoną w plastry
- jabłko pokroić w drobniutką kostkę i podsmażyć na patelni podlewając odrobiną wody. Dodać majeranek (zamiennie można dodać 1 łyżkę musu jabłkowego). Na jedną część ziemniaków przypada jedna część kaszanki (1:1)
- ugotowane ziemniaki rozgnieść widelcem, dodać zawartość patelni z kaszanką i jabłko. Doprawić solą i pieprzem
- ciasto podzielić na 3 części. Każdą z osobna rozwałkować i wykrawać krążki. Na środek nakładać po 1 łyżeczce nadzienia. Dokładnie zlepiać brzegi i uformowane odkładać na ściereczkę. Gotować partiami w dużej ilości osolonej wody, po kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię wody
- podawać z przysmażonym boczkiem i cebulką