Pierogi z kaszanką
Dziś mam dla Was kolejne smakowite pierogi – tym razem wersja rzadziej spotykana na naszych stołach! Co nie znaczy oczywiście , że mniej smakowita! Zachwyci na pewno wszystkich wielbicieli wyrobów wiejskich , tradycyjnych …. Są to pierogi z kaszanką zwaną również kiszką i cebulką. Mocno doprawione … z chrupiącą skórką …
Mmm …
Czyż nie wyglądają smakowicie ?
Zobaczcie jak łatwo je zrobić!
SKŁADNIKI:
CIASTO:
* mąka – 250 g
* jajko – 1 szt
* olej – 1 łyżka
* ciepła woda – 100 ml
* sól – 1 łyżeczka
FARSZ:
* kaszanka – 300 g
* cebula – 3 szt
* olej – 2 łyżki
* sól , pieprz – do smaku
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Z mąki , jajka , oleju , wody i soli zagniatamy ciasto.
Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut.
Cebule kroimy w drobną kosteczkę.
Podsmażamy chwilę na niewielkiej ilości oleju.
Dodajemy pokroją drobno kaszankę.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smażymy razem przez ok . 5 minut aż kaszanka zrobi się ” kremowa „
Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy koła.
Napełniamy przygotowanym farszem.
Sklejamy tworząc falbankę lub tak jak ja sklejając widelcem.
Wrzucamy na wrzącą wodę i od chwili wypłynięcia gotujemy jeszcze 2-3 min.
Podajemy przyrumienione na masełku z cebulą.
Gotowe!