Mąż uzbierał trochę jagód, więc musiały być pierogi, część pierogów zrobiłam z samymi jagodami a część z jagodami i twarogiem.Obie wersje smacznie wyszły.
Ciasto
- 250 g wody, ciepłej
- 1 jajko
- 20 g oleju
- 560 g mąki
Farsz
- 300 g twarogu, półtłustego
- 1 żółtko
- 50 g cukru
- 200 g jagód, świeżych
Mąkę przesiać do miski,dodać jajko, sól ,wlać olej i stopniowo wlewać wodę. Wyrobić na miękkie i elastyczne ciasto. [Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać jajko, olej i mąkę, wyrobić 1 min/interwał.] .Odstawić na 10 minut przykryte ściereczką.
Twaróg utrzeć z cukrem i żółtkiem.[Do naczynia miksującego włożyć twaróg, dodać żółtko i cukier, wymieszać 20 s/obr. 4],dodać jagody i delikatnie wymieszać.Ciasto rozwałkować cienko i wykrawać kółka (np. szklanką lub foremką do pierogów). Nałożyć na nie farsz i zlepić brzegi.Gotować w lekko osolonej wodzie, aż wypłyną (ok.3 minuty).Podawać polane np.śmietaną.