Pierogi z gęsiną

Zdjęcie - Pierogi z gęsiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dalszy ciąg kuchennego recyklingu po gęsiej uczcie - dziś pierogi z gęsiną. Zanim na pieczonych kościach przygotowałam krupnik (przepis tutaj), większe kawałki mięsa odzieliłam od kości właśnie z przeznaczeniem na pierogi.
Pierogi uwielbiam, a ponieważ z mięsnym farszem robiłam całe wieki temu, te domowe z gęsiną smakowały nam wyjątkowo.
Do farszu dodałam pieczone jabłko z orzechami (pozostałość po pieczonej gąsce - przepis tutaj)i dodatkową porcję majeranku, smakował znakomicie.

Zdjęcie - Pierogi z gęsiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki na około 50 sztuk:
2 szklanki mąki orkiszowej jasnej+dodatkowo do podsypania
1/2 szklanki gorącej wody i ciut jeszcze
1 łyżka tłuszczu z gęsi/ oleju
sól
farsz:
resztki mięsa z korpusu, grzbietu i skrzydeł
1 duża cebula
pieczone jabłko z orzechami
sól, pieprz
majeranek
gęsi tłuszcz
szczypta gałki muszkatałowej

Wykonanie:
  • mąkę przesiać do misy robota, dodać szczyptę soli, tłuszcz, dolać gorącą wodę i zagniatać ciasto hakiem, do połączenia. Ciasto powinno być miękkie, lśniące i elastyczne. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić, by odpoczęło
  • połowę cebuli pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na gęsim smalcu na bardzo wolnym ogniu. Mięso zmielić lub rozdrobnić w malakserze, następnie połączyć z cebulką, pieczonym jabłkiem i przyprawami. Gdyby było za suche dodać gęsi smalec
  • na lekko podsypanej maką stolnicy rozwałkować pierwszy kawałek ciasta na grubość 2 mm. Foremką lub szklanką wykrawać krążki o ś7-8 cm. Na każdy krążek nakładać po 1 łyżeczce farszu, składacćciasto na pół i zlepiać brzeg pierogów. Tak samo postępować z następnymi partiami ciasta. Pozostałe po wykrojeniu ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować i użyć do przygotowania pierogów
  • pierogi partiami wkładać na wrzącą, osolną wodę. Zamieszać, a po wypłynięciu pierogów na wierzch gotować kilka minut. Wyjmować łyżka cedzakową. Podawać polane tłuszczem z przysmażoną cebulką
SMACZNEGO !
Zdjęcie - Pierogi z gęsiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Wafle z galaretką

Wafle z galaretką

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Beziki z aquafaby
1

Beziki z aquafaby

figmara figmara
figowe smaki

Podpłomyki
1

Podpłomyki

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Sernik z jabłkami bez pieczenia
1

Sernik z jabłkami bez pieczeni…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasteczka ze słonecznikiem
2

Ciasteczka ze słonecznikiem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Racuchy drożdżowe z jabłkami
2

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Wegańskie  pierogi ruskie z pudrem grzybowym

Wegańskie pierogi ruskie z pu…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pierogi ze śliwkami i serem
2

Pierogi ze śliwkami i serem

figmara figmara
figowe smaki

Pierogi ze śliwkami
2

Pierogi ze śliwkami

Beti Beti
kruche babeczki

Pierogi z jagodami i serem
2

Pierogi z jagodami i serem

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pierogi ruskie z kurkami

Pierogi ruskie z kurkami

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu